Startpagina Covid 19

AVBS hekelt houding bloemenwinkels, ontkent voorkeursbehandeling Aveve

De Vlaamse sierteelt pleit voor een zo snel mogelijke opening van alle tuincentra, maar ook bloemenwinkels. Ze staan voor de drukste periode van het jaar, aldus secretaris Pieter Van Oost van sectororganisatie AVBS. De organisatie startte een actie waarbij telers rode vlaggen uitgangen. “Het hele jaar hebben ze gewerkt aan bloemen en planten die binnen enkele maanden moeten worden verkocht.” Van Oost laakt de suggestie dat Aveve door de wetgever is bevoordeeld.

Leestijd : 3 min

In België mogen alleen tuincentra die een bepaald percentage van hun omzet met voeding realiseren, nog bloemen en planten verkopen. Twee bekende ketens die voldoen aan deze eis, zijn Aveve en Horta. Aveve telt circa 250 winkels en Horta 50. Maar er zijn ook anderen, benadrukt Van Oost, zoals de Intratuin in Wezegem. Aveve is onderdeel van Boerenbond en dat levert controverse op, merkt hij.

“Bij een deel van de achterban bestaat de verkeerde perceptie dat Aveve bewust bevoordeeld is. Dat is niet zo. Wij pleiten voor opening van alle tuincentra, en we hebben onze communicatie en de brieven die wij versturen aan de politiek dan ook allemaal online gezet.” AVBS is onderdeel van de Boerenbondstructuur. Aveve is onderdeel van Arvesta, een bedrijf dat indirect eigendom is van Boerenbond.

Piet Vanthemsche, de voorzitter van de economische crisiscel die is opgericht om de coronacrisis te bezweren, is ex-voorzitter van de Boerenbond. “De link wordt door sommigen heel direct gelegd. Maar niet alleen Aveve mag open zijn, ook Horta en anderen. Bovendien pleiten we voor opening van alle tuincentra. In het Vlaamse Parlement draagt men die vraag en hopelijk krijgen we morgen of begin volgende week uitsluitsel.”

Het steekt Van Oost dat de bloemenwinkels gesloten zijn, op aanvraag van de brancheorganisatie van bloemenzaken. “Volgens ons is dat niet nodig. Men heeft gekozen voor 4.000 euro hinderpremie en een vergoeding van 160 euro.”

Rode vlaggen-actie

Om de wereld te laten zien dat de sector in crisis is, is AVBS een actie gestart met rode vlaggen. Telers die het zwaar hebben hangen een rode vlag uit om aan iedereen te laten zien dat de sector bloedt. Eerder becijferde AVBS de mogelijke schade die de sector oploopt door de coronacrisis: 135 miljoen euro.

Dat getal staat grofweg nog steeds, denkt Van Oost. “Veel telers staat het water aan de lippen. Bloemen en planten zijn bederfelijke waar.” Het vernietigen, weggooien van een levend product waar met liefde aan gewerkt is, valt telers zwaar. “Er moet snel een oplossing komen. De tuincentra moeten open.”

Telers zijn ondernemers en dus zijn er tal van initiatieven om de weggevallen afzet op te vangen, legt Van Oost uit. “Er worden webshops opgericht en een deel van de telers verkoopt aan straat. Maar met die webshops halen ze gemiddeld misschien 1 of 2% van de gewone omzet. Aan straat verkopen is dan weer in veel politiezones verboden. Het is uiteindelijk geen echte oplossing voor de weggevallen verkoopkanalen.”

Van Oost put hoop uit de heropstart van tuincentra in sommige buitenlanden, zoals Oostenrijk. De Belgische teelt is netto-exporteur, qua omzet, van bloemen en planten. Het gaat om een handelsoverschot van circa 100 miljoen euro.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken