Europese veehouders trekken aan de alarmbel en vragen dringend actie van Europese commissie

Het is bekend dat de zuivelprijzen bijzonder sterk onder druk staan. Maar ook prijzen van andere runderen zijn gevoelig gezakt.
Het is bekend dat de zuivelprijzen bijzonder sterk onder druk staan. Maar ook prijzen van andere runderen zijn gevoelig gezakt. - Foto: LV

Geconfronteerd met een snelle afbraak van de markt als gevolg van de coronacrisis vragen de veehouders in de EU en hun coöperaties de Europese Commissie om dringend actie te ondernemen. Een overzicht van de verschillende sectoren, volgens de Europese landbouwvereniging Copa-Cogeca.

Zuivel

Momenteel is er een heel negatief sentiment op de zuivelmarkt, die de prijzen drukt in een tijd van het jaar die het hoogseizoen vertegenwoordigt. De prijzen van verschillende zuivelproducten zijn dramatisch gedaald, waarbij sommige prijzen zijn gedaald tot het interventieniveau. Dit zorgt al voor een enorme druk op de landbouwprijzen.

Rundvlees

Ook de Europese rundvleessector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Met het wegvallen van de foodservice- en cateringkanalen zijn de afzetmogelijkheden sterk gedeeld en is de vraag gezakt.

Schapen en geiten

Schapen- en geitenvlees wordt zowel tijdens feesten als seizoensgebonden gegeten. Door de coronacrisis is de consumptie ernstig belemmerd. Er is een neerwaartse trend voor prijzen in een tijd waarin er gewoonlijk een opwaartse trend zou zijn. Ook in de schapen- en geitenmelksector zijn er grote moeilijkheden in een tijd van het jaar waarin de productie van schapen- en geitenmelk toeneemt.

Copa en Cogeca hopen oprecht dat de Europese Commissie, gesteund door de lidstaten, serieus de noodzakelijke maatregelen zal overwegen die nodig zijn om deze hoogwaardige Europese veehouderij te beschermen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent