Startpagina Covid 19

Eerste Roemeense seizoensarbeiders geland in Duitsland

Nabij Berlijn zijn donderdag de eerste seizoensarbeiders geland om te helpen bij de Duitse landbouwoogst. Later op de dag worden nog twee vliegtuigen verwacht.

Leestijd : 1 min

Alles samen zullen donderdag zo 530 seizoensarbeiders aankomen uit Roemenië met vluchten van Eurowings, die gecharterd zijn door Duitse landbouwbedrijven. Na hun aankomst worden ze medisch onderzocht, waarna de ze worden opgehaald door de verschillende bedrijven.

Duitse boeren kunnen hun benodigde arbeidskrachten melden via een portaal van de Duitse boerenbond. Tot en met woensdag/gisteren had die al registraties voor bijna 10.000 seizoensarbeiders in april opgetekend en 4.300 voor mei. De boerenbond geeft de gegevens op zijn beurt door aan de Duitse politie. In de Duitse landbouw zijn jaarlijks normaal zowat 300.000 seizoensarbeiders actief.

Ze komen voornamelijk uit Oost-Europa. Eind maart besliste de Duitse regering echter om de Duitse grens te sluiten voor seizoensarbeiders wegens het coronavirus. De boerenbond gaf meteen te kennen dat de beslissing een ramp zou zijn voor de oogst. Ook Roemenië, van waaruit veel seizoensarbeiders komen, had zijn grenzen gesloten.

Maar vorige week hief het land de uitreisbeperking voor seizoensarbeiders in de landbouw op. Niet veel eerder had ook de Duitse regering beslist om in april en mei in totaal toch 80.000 buitenlandse seizoensarbeiders naar Duitsland te laten afreizen, onder strikte voorwaarden. De seizoensarbeiders zijn in Duitsland dezer tijd met name belangrijk voor de aspergeoogst.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken