Startpagina Covid 19

1 op de 5 bedrijven in landbouw en zorg zet jobstudenten in tijdens paasvakantie

In één op de vijf bedrijven in de zorg- en de groene sector (onder andere land- en tuinbouwbedrijven) worden tijdens de paasvakantie jobstudenten ingezet. Achttien procent van de 297 ondernemingen die Acerta tussen 2 en 7 april bevraagde verwacht komende zomervakantie meer jobstudenten nodig te zullen hebben dan vorig jaar.

Leestijd : 1 min

Jobstudenten zijn in deze coronatijden van groot belang om personeelstekorten op te vangen in deze voor de maatschappij vitale sectoren. Negenenzestig procent van de ondernemingen schakelt tijdens de paasvakantie evenveel jobstudenten in als vorig jaar, bij zeven procent zijn het er meer. In de groene sector is het de periode van de seizoensarbeid. In april en mei worden jaarlijks tussen de 15.000 en 25.000 seizoenswerknemers ingezet, vaak uit Midden- en Oost-Europa.

Tegengehouden aan EU-binnengrenzen

“Zelfs met aangepaste RSZ-voorschriften voor seizoensarbeid zullen die 25.000 er dit jaar niet zijn, aangezien velen worden tegengehouden aan de Europese binnengrenzen. Eenentwintig procent bedrijven uit de groensector zet deze paasvakantie dan ook jobstudenten aan het werk”, aldus Acerta.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken