Startpagina Covid 19

Hendrik Vandamme (ABS): tijd voor een boerenstaking?

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme vraagt zich af of het tijd wordt dat boeren botweg gaan weigeren om producten te leveren. Wie dacht dat de grote hamsteractie van voeding tot hogere boerenprijzen zou leiden, is er volgens de akkerbouwer uit Oostende aan voor de moeite. Prijzen donderen omlaag en de retail drukt nog altijd door.

Leestijd : 2 min

Vandamme stelt de vraag of het tijd is voor een boerenstaking, in zijn wekelijkse editoriaal, zonder ertoe op te roepen. Hij stelt tot grote spijt vast dat de media de mond vol hebben van de ‘helden van de maatschappij’. Van de mensen in de zorg, de woonzorgcentra, de thuisverpleging, de familiehulpen tot de arbeiders in voedingsbedrijven en de vakkenvullers in de grootwarenhuizen… Die laatsten gingen al in staking voor een correcte vergoeding.

De boeren dreigen wat vergeten te worden. En voor zover ze niet worden vergeten, dan is het volgens Vandamme een illusie te denken dat de waardering die er nu tijdens de coronacrisis is, ook daarna standhoudt. De schakels na het boerenerf misbruiken de crisis volgens Vandamme om prijzen verder omlaag te drukken. Een geluid dat trouwens overal in de markt opgevangen wordt. De supermarkten werpen zich tegelijk zonder schaamte op als behoeder van de voedingsketen.

‘Een goed georkestreerde actie van onze kant,’ schrijft hij, ‘waarbij we botweg nog weigeren om producten te leveren, zou snel duidelijk maken dat er een vaak vergeten groep mensen rondloopt op dit klein stukje aardbol.’ Een leuke actie zou zoiets zeker niet zijn, geeft Vandamme toe, maar wel eentje met grote weerklank.

‘Zou zo’n actie op begrip zou kunnen rekenen? Misschien niet in eerste instantie, maar de euro zou wel vallen, van iedereen en voornamelijk van de stedeling die geen enkele voeling meer heeft met de primaire sector.’

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken