Startpagina Economie

Duitsland vraagt EU om steun melkveehouderij

Duitsland vraagt de Europese Commissie om op korte termijn steun te verschaffen aan de zuivelsector. Volgens de Duitse landbouwminister is de nood hoog nu melkprijzen sterk zijn gedaald door de coronacrisis. Vorige week deed Frankrijk al hetzelfde. Ook de Europese boerenlobby, Copa-Cogeca, denkt dat marktingrijpen nu echt noodzakelijk is.

Leestijd : 1 min

De Duitse landbouwminister Julia Kloeckner vraagt de EU om private opslag van melkpoeder te subsidiëren. Ze benadrukt dat er overaanbod is ontstaan nu de horeca gesloten zijn in vrijwel heel Europa, maar ook exportmarkten in Azië niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Hogere verkopen in supermarkten compenseren hier maar deels voor.

Door aanbod uit de markt te halen, kunnen prijzen opveren. Als prijzen dan hoger zijn, wordt het volume voorzichtig weer op de markt gebracht. Kloeckner vraagt de Europese Commissie ook om de markten voor onder meer rundsvlees, groenten en fruit en wijn te monitoren. Ook daar is mogelijk snel hulp nodig, denkt ze. Duitsland is normaliter de grootste Europese zuivelfabrikant, nog voor Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken