Startpagina Covid 19

Tuincentra mogen van de regering weer open

De Nationale Veiligheidsraad heeft de inperkingsmaatregelen rond het coronavirus verlengd tot en met 3 mei. Om deze verlenging draaglijk te maken, is beslist dat tuincentra en doe-het-zelf-zaken de deuren mogen openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels. Dat heeft premier Sophie Wilmès gezegd op de persconferentie achteraf.

Leestijd : 2 min

Inwoners van woonzorgcentra en centra voor personen met een handicap mogen bezoek krijgen van 1 persoon, op voorwaarde dat deze persoon de laatste 2 weken geen symptomen heeft gehad. Volgens de premier gaat het niet om een "versoepeling" van de maatregelen. Deze moeten "absoluut gerespecteerd worden". De politie zal overtreders blijven verbaliseren, zegt de eerste minister. Volgende week is er een nieuwe veiligheidsraad gepland, om de volgende fase, die van de versoepeling, te organiseren vanaf begin mei. Die zal geleidelijk gebeuren.

Boerenbond is blij met de beslissing de tuincentra weer te openen. Voorzitter Sonja De Becker: “De beslissing van de Veiligheidsraad biedt duidelijkheid en kansen voor de siertelers van eigen bodem. We rekenen er op dat alle gemeenten gevolg zullen geven aan deze beslissing, zodat alle centra effectief kunnen openen. Naast de binnenlandse markt die nu enig perspectief biedt, hopen siertelers om ook de export voor bloemen en planten spoedig weer op gang te krijgen.”

Veiligheidsmaatregelen

Met het vooruitzicht op een verdere verlenging van de coronamaatregelen kan in de tuin werken of bloemen in huis halen afleiding en bezigheid schenken voor de bevolking die voor lange periode thuis moet blijven, aldus Boerenbond. “We roepen tuincentra uitdrukkelijk op om in deze context zo veel mogelijk producten van Vlaamse telers aan te bieden en tegelijk bijzonder waakzaam te blijven voor de gezondheid van de mensen door de regels voor social distancing strikt te respecteren.”, voegt De Becker toe.

Eerder meldde de AVBS, de beroepsvereniging voor siertelers, dat de schade van de crisis circa 135 miljoen euro zal bedragen.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken