Startpagina Covid 19

81% van export Vlaanderen gaat naar andere EU-landen

Naast diverse steunmaatregelen en een goede prijszetting is het in deze coronacrisis ook belangrijk dat de export voldoende wordt gewaarborgd. Want Vlaanderen is een grote netto-exporteur van agrarische producten. Dat blijkt uit cijfers (2018) van het departement Landbouw & Visserij.

Leestijd : 2 min

De invoer bedroeg in 2018 32 miljard euro en de uitvoer 38,4 miljard euro. Het handelssaldo in Vlaanderen ligt daarmee op 6,4 miljard euro. In vergelijking met 2017 is de uitvoer met 1% gestegen en het overschot met 5%. Ons belangrijkste exportproduct binnen de agrohandel is vers vlees, dat zowel de hoogste uitvoerwaarde als het hoogste handelssaldo noteert. Zuivelproducten staan op hetzelfde peil qua uitvoer, maar het overschot is veel beperkter. Cacaoproducten vervolledigen het podium. Meststoffen, landbouwmaterieel en bestrijdingsmiddelen staan als agro-industriële producten in de top tien van exportproducten. Aardappelbereidingen, bier, banketbakkerswerk en diepvriesgroenten scoren erg hoog bij het handelssaldo. Zuivelproducten en vers fruit, voornamelijk zuidvruchten zoals bananen, ananassen en kiwi’s, laten de hoogste invoerwaarde optekenen. Een aanzienlijk handelstekort is er bij kool- en raapzaad, oliën, vis, wijn, koffie en tarwe.

Belangrijke speler

82% van de export van agrarische producten gaat naar de andere EU-landen. De twee grootste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China, afnemers van respectievelijk bier en vlas. Nederland exporteert naar Vlaanderen voor bijna 9 miljard euro aan agrohandelsproducten en is daarmee veruit onze belangrijkste leverancier.

De voornaamste specialiteiten die wij uit Brazilië, de Verenigde Staten en Ivoorkust importeren, zijn respectievelijk fruitsappen, landbouwmaterieel en cacao. Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Luxemburg. Met Nederland en Brazilië is er daarentegen een stevig handelstekort.

Vlaanderen is ook een vooraanstaande speler in de Europese agrohandel. Het aandeel van Vlaanderen in de Europese in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt respectievelijk 6% en 7%. Vlaanderen is in de EU de zesde grootste uitvoerder van agrarische producten en moet enkel Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië voor zich dulden. Enkel Nederland, Spanje en Polen hebben een groter agrohandelsoverschot. Het VK is een belangrijke afzetmarkt voor water en limonade, zuivel, cacaoproducten, fruitsappen, landbouwmaterieel en aardappelbereidingen. Voor elk van die sectoren heeft de coronacrisis zware gevolgen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken