Startpagina Paarden

Wat nu met het dekseizoen?

In België zijn volgens het ministerieel besluit van 23 maart 2020 de diensten van o.a. dierenartsen en inseminatoren nog steeds toegelaten. In de communicatie van het FAVV wordt dan ook aangegeven dat onder andere het insemineren van merries toegelaten is, maar daarbij dienen wel altijd de algemene principes van ‘social distancing’ gevolgd te worden (minimale afstand van 1,5m).

Leestijd : 2 min

Verder blijven ook de koerierdiensten werken en is het transport van goederen een activiteit van vitaal belang. Vers sperma valt daarbij onder de term goederen.

Alle dierenartsen en erkende inseminatiecentra werden door het FAVV op de hoogte gebracht met voor hen specifieke informatie. Neem dus contact op met uw dierenarts of hengstenhouder, zij zullen uw verdere vragen omtrent de praktische gang van zaken kunnen beantwoorden.

Merrie naar de hengst?

Ja. Voor particulieren geldt de regel dat enkel essentiële transporten toegestaan zijn. Het vervoer van paarden kan om diergeneeskundige redenen (ook vruchtbaarheidsbehandelingen en inseminaties vallen daaronder) of om het dierenwelzijn te garanderen zoals bijvoorbeeld het verplaatsen naar een weide. Andere transporten om bijvoorbeeld elders te gaan wandelen of rijden, zijn niet toegelaten.

Sperma afhalen?

Ja. Het spreekt echter voor zich dat alle maatregelen dienen gerespecteerd te worden, maak er dus bv. geen gezellig familie-uitje van, neem vooraf contact op met de hengstenhouder en maak duidelijke afspraken omtrent het moment van afhalen, etc. Het is wellicht tevens aangeraden uw hengstenhouder een attest essentiële verplaatsing te vragen omtrent de geplande afhaling, zodat u dit bij een eventuele controle kan voorleggen. Om het risico echter zo veel mogelijk in te dijken, kan er uiteraard ook gekozen worden om sperma door een koerierdienst te laten leveren.

Voor zover bij ons bekend gelden in Nederland grotendeels dezelfde regels als in België. De grenzen zijn echter gesloten, dus verplaatsingen van/naar Nederland kunnen niet (tenzij om professionele redenen etc).

Paardenpunt Vlaanderen

Lees ook in Paarden

Stal van ’t Greeveshof te Kampenhout

Paarden Net buiten de drukke verkeersaders rond Vilvoorde komen we terecht langs een rustig landbouwpaadje bij Marleen en Eric De Greeff. De familienaam doet direct een belletje rinkelen. Na nadere kennismaking is de vader van Eric een neef van de naamgenoten van Stal d’Elewijt.
Meer artikelen bekijken