Startpagina Covid 19

Europese Commissie: wel sneller, maar geen extra geld voor landbouw

De Europese Commissie neemt verschillende maatregelen om de landbouwsector te helpen, zoals een groter voorschot op de directe betalingen, maar maakt vooralsnog geen extra geld vrij. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) biedt landen volgens Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voldoende ruimte. Boerenbond vindt dit onacceptabel.

Leestijd : 1 min

De Commissie neemt wel maatregelen die de kasstroom van landbouwers verbetert, en de administratieve last vermindert voor boeren maar ook voor nationale en regionale autoriteiten. Om de kasstroom van boeren te verbeteren, wordt 70% van de directe betalingen als voorschot betaalt. Eerder lag dat percentage nog op 50%. Voor plattelandsgelden gaat het percentage van 75% naar 85%.

Landbouwers krijgen het geld vanaf midden-oktober overgemaakt. Lidstaten mogen het geld bij wijze van uitzondering al betalen voordat alle controles ter plekke zijn uitgevoerd.

Een tweede maatregel is het terugdringen van fysieke controles ter plaatse. EU-lidstaten moeten normaal gezien controles uitvoeren om vast te stellen dat de landbouwers inderdaad aanspraak mogen maken op het geld. Maar vanwege de uitzonderlijke omstandigheden is het cruciaal dat fysiek contact tussen landbouwers en inspecteurs zoveel mogelijk wordt vermeden.

Lidstaten wordt gevraagd alternatieve informatiebronnen te vinden die de bedrijfsbezoeken minder dringend maken. De Commissie moedigt daarbij het gebruik van nieuwe technologieën, zoals satellietbeelden of foto’s met geografische informatie, die kunnen bewijzen dat bepaalde investeringen zijn gedaan.

Boerenbond stelt in een reactie dat er wel extra geld moet komen, want ‘bijzondere tijden vragen om bijzondere actie’.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken