Startpagina Covid 19

ABS en Boerenbond woedend over advertentie GAIA

Zowel Boerenbond als Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn woedend over de wijze waarop Gaia de pandemie gebruikt om de veehouderij zwart te maken. In een paginagrote advertentie in landelijke kranten klaagt de dierenrechtenorganisatie de menselijke omgang met dieren aan, door een verband te leggen met allerlei ziekten. Daarbij suggereert ze dat veeteelt over de hele wereld en de omgang met wilde dieren 1 pot nat is.

Leestijd : 2 min

Onder de titel ‘Wij hebben er genoeg van!’ lijnt de dierenrechtenorganisatie in een plaatje vee en wilde dieren op, om in een tekst te betogen dat de menselijke omgang met de dieren heeft geleid tot de verspreiding gekkekoeienziekte, SARS, ebola, vogelgriep, varkenspest en dus Covid-19. Daarbij wijst ze op onder meer ‘wet markets’, openluchtslachtingen maar ook intensieve veeteelt en veetransporten over grote afstanden.

“Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme van ABS in een reactie. Hij vindt de actie verwerpelijk. De timing zegt wat hem betreft veel over de mentaliteit. Het ko,t op een moment waar mensen vechten voor hun leven en anderen vechten om mensenlevens te redden.

Feitelijk incorrect

Op zich heeft Vandamme weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van enkele, niet professionele en zeer kortzichtige individuen. Vandamme is akkoord dat dit een halt moet worden toegeroepen. Hij heeft echter wel problemen met het feit dat men op één en dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep en daarnaast ook wilde soorten als buideldier, vleermuis en dat weergeeft met hun bordje Covid, Ebola en SARS.

Het zijn voor hem onvergelijkbare zaken. “Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is niet gelogen maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt”, benadrukt hij in een mail aan Gaia.

“De landbouwer-veehouders is de dupe van Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika oprukt via wilde everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens. En van de gekkekoeienziekte die veroorzaakt is door een intussen compleet achterhaald probleem met het voeder en vogelgriep die afkomstig is van wilde (trekkende) vogels.”

Platvloers en beledigend

Boerenbond stelt in een Tweet vast dat Gaia “duidelijk niet wakker ligt van wetenschappelijke en correcte communicatie”. Ze noemt de campagne “platvloers en een belediging voor onze veehouders die nu aan de slag blijven om de bevolking te voorzien van veilig voedsel.” De organisatie meldt op haar website nog dat varkens en pluimvee, die nochtans elk hun eigen coronavirussen hebben, volgens de kennis van nu niet besmet worden met het Covid-19 virus. Ze kunnen het virus niet verder doorgeven.

Gaia voelt zich niet aangesproken. Sterker, ze ziet in de kritiek van Boerenbond en ook Vlaams parlementslid CD&V Tinne Rombouts bevestiging.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken