Startpagina Covid 19

Covid-19: Europese Commissie zal marktmaatregelen activeren voor landbouwers

Tijdens een teleconferentie met Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski over de moeilijkheden waarmee de Belgische landbouwers getroffen door het coronavirus geconfronteerd worden, kregen federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en gewestministers Hilde Crevits en Willy Borsus een gunstig antwoord op hun vraag om de Europese mechanismen te activeren voor marktregulering, zoals de private opslag van goederen.

Leestijd : 2 min

De sectoren fruit en groenten, sierteelt, aardappelen, zuivelproducten, pluimvee en eieren, rundvlees en suiker worden zwaar getroffen door de Covid-9-epidemie.

Tijdens het gesprek met de Europese landbouwcommissaris hebben de Belgische ministers hun vraag herhaald om de maatregelen te activeren uit de GMO-verordening (gemeenschappelijke marktordening), met name de ondersteuning van de private opslag van zuivelproducten. Een vraag die positief beantwoord werd door Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Daarnaast werden nog andere uitzonderlijke maatregelen, eigen aan elke sector, gevraagd, met name de creatie van een opkoopregeling voor de sierteelt- en aardappelsector om hun leefbaarheid te garanderen. Niet-vervallen levensmiddelen opgekocht door de Europese Unie zouden vervolgens verdeeld kunnen worden via de voedselbanken aan de meest behoeftigen.

Ministers Denis Ducarme, Hilde Crevits en Willy Borsus zijn bovendien van mening dat de Europese Commissie markttoezicht moet voorzien, vooral in de sectoren die afhangen van de export, zoals vlees, suiker, aardappelen en zuivelproducten, om tijdelijke maatregelen te kunnen activeren zodra dat nodig zou zijn, bijvoorbeeld in geval van een prijsdaling.

Tot slot hebben de ministers het belang benadrukt van een solide voedselbevoorradingsketen. Deze crisis herinnert ons er immers aan dat het belangrijk is dat de land- en tuinbouwsector ondersteund wordt door alle bestuursniveaus om onze voedselautonomie te garanderen.

Ter herinnering, bepaalde flexibiliteitsmechanismen werden verkregen na de laatste Europese Landbouwraad. De creatie van green lanes binnen de Unie heeft het mogelijk gemaakt om de controles te verlichten op goederen aan de grenzen, wat vertragingen beperkt in de bevoorrading van grondstoffen. Bovendien werden richtlijnen ingevoerd om de verplaatsing van seizoenarbeiders binnen de EU te bevorderen.

Federaal minister Ducarme noemt het positief dat de commissie heeft beslist marktondersteunende maatregelen te activeren. "Zij zullen met name de landbouwers toelaten een ineenstorting van de prijzen te vermijden", gelooft Ducarme. Ook de Boerenbond reageert tevreden. "Deze beslissing is een zeer positief signaal naar de getroffen land- en tuinbouwsector", zegt voorzitter Sonja De Becker. "Het blijft wel essentieel dat de crisismaatregelen ook en met de allerhoogste prioriteit worden geactiveerd voor de sierteeltsector en de aardappelsector", voegt zij toe.

Kabinet Ducarme/Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken