Startpagina Covid 19

Ook Nederlandse, Duitse beurzen uitgesteld

De grootste Nederlandse landbouwbeurs Agrotechniek Holland zal vanwege corona niet door kunnen gaan. In Duitsland is vanwege het virus ook de akkerbouwbeurs DLG-Feldtage uitgesteld. Het gaat om buitenbeurzen die elke 2 jaar worden georganiseerd. Agrotechniek Holland DLG Feldtage trokken in 2018 respectievelijk 50.000 en 20.000 bezoekers.

Leestijd : 2 min

Agrotechniek Holland wordt georganiseerd door Fedecom, de branchevereniging voor machinefabrikanten, dealers en importeurs. De pas zesde editie van de beurs zou plaatsvinden van 9 tot en met 12 september op het Walibi-evenemententerrein in Biddinghuizen, zo’n 65 km ten Noordoosten van Utrecht. De beurs telde tot nu toe 130 deelnemers, maar dat zijn er meestal tegen de beursopening veel meer. Het Nederlandse kabinet heeft deze week bekendgemaakt dat grote publieksevenementen tot 1 september niet door kunnen gaan.

Maar Fedecom zegt dat de veiligheid van bezoekers, exposerende leden, toeleveranciers en eigen teamleden het grootste goed, welke coronamaatregelen dan ook nog van kracht zijn in september. Fedecom wenst tegelijkertijd het bedrijfseconomisch belang van de leden en klanten zo goed mogelijk te dienen. Fedecom-directeur Gerard Heerink: “Daarom hebben we besloten onze vakbeurs in september uit te stellen. Wij kunnen als organisatie niet inschatten of en welke coronamaatregelen tijdens de geplande beursperiode van kracht zijn.”

Uitstel, geen afstel

Fedecom vindt de beurs te waardevol om te schrappen. “Daarom spreken we ook over uitstel en niet over afstel van de beurs. Ingeschreven exposanten ontvangen hun betalingen terug, maar kunnen deze ook in depot laten staan voor de uitgestelde editie.” Beursmanager Willem Bierema van Fedecom Fairs: “Wellicht had de beurs op een veilige manier doorgang kunnen vinden, dankzij de grootschaligheid van het beursterrein en het outdoor beursconcept, in combinatie met maatregelen om anderhalve meter afstand te bewaren zoals bredere gangpaden met eenrichtingsverkeer, ruimer opgezette stands, transparante schermen op de stands, etc.”

Maar dat vindt de organisatie afbreuk doen aan het volwaardige beursconcept zoals exposanten en bezoekers dat in het verleden ervaren hebben. “Bovendien is niet duidelijk welke coronamaatregelen in september gelden. Momenteel onderzoeken we op welk ander tijdstip deze editie het beste kan plaatsvinden, we hopen dat zo snel mogelijk bekend te kunnen maken.”

De kleinere beurs Landbouwvakdagen Zuid-Nederland & België is verzet naar 30 september tot en met 2 oktober. De beursorganisator van de Landbouwvakdagen heeft een beurs in het Duitse Sauerland, Landwirtschaftmesse Medebach, verzet van juni naar 7 tot en met 9 oktober.

DLG Feldtage

De DLG-Feldtage zouden dit jaar in juni plaatsvinden in Lippstadt, zo’n 75 km ten oosten van Dortmund. De nieuwe datum is vastgesteld op 8 tot en met 10 juni 2021 in dezelfde plaats in Noordrijn-Westfalen. Voor de verschoven editie van dit jaar was het thema ‘Dein Standort, dein Pflanzenbau’, oftewel een focus op de individuele eigenschappen van een boerderij of perceel. De beurs is een initiatief van DLG, is een landbouwvereniging met circa 30.000 leden. CEO Reinhard Grandke van DLG belooft alvast dat de organisatie veel relevante informatie die anders op de beurs te zien zou zijn, online zal worden gedeeld.

De DELG-Feldtage staan bol van de demonstratievelden.
De DELG-Feldtage staan bol van de demonstratievelden. - Foto: DLG

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken