Brussels gewest mag staatssteun aan landbouw- en visteelt bieden

De landbouw van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is beperkt, en beslaat onder meer enkele projecten voor stadslandbouw, zoals hier in Anderlecht.
De landbouw van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is beperkt, en beslaat onder meer enkele projecten voor stadslandbouw, zoals hier in Anderlecht. - Foto: Belga

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft op grond van het tijdelijke steunkader bij de Commissie een regeling van 200.000 euro aangemeld ter ondersteuning van bedrijven die actief zijn in de primaire productie van landbouwproducten en in de aquacultuur voor de voedingssector en die door de uitbraak van het coronavirus getroffen zijn. De steun zal toegankelijk zijn voor bedrijven van elke omvang die actief zijn in deze sector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Commissie stelt dat de maatregel in overeenstemming is met de voorwaarden die in het tijdelijke steunkader zijn uiteengezet. De steun zal met name niet meer bedragen dan 100.000 euro per onderneming voor ondernemingen die actief zijn in de primaire landbouwsector en 120.000 euro per onderneming voor ondernemingen die actief zijn in de aquacultuursector. Steun in het kader van de regeling kan tot 31 december 2020 worden verleend.

Het aantal landbouwbedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat 19 gemeenten telt, is beperkt. ‘Brussel’ telt wel diverse soms internationaal toonaangevende stadslandbouwprojecten. Zo bevindt zich op het dak van het abattoir van Anderlecht een stadsboerderij. Ook aan de rand van de stad, in Ukkel, bevindt zich een stadslandbouwproject, ‘Peas & Love’ genoemd. Het gewest kent ook geen landbouwpost in haar ministerraad.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent