Startpagina Covid 19

Advies: houd tuinbouwspeciaalzaken gesloten

De auditeur die zich heeft gebogen over het schorsingsverzoek dat Stihl samen met Fedagrim indiende bij de Raad van State tegen de regeringsbeslissing dat enkel doe-het-zelfzaken met een algemeen aanbod weer open mogen, geeft hen gelijk. Maar ze beveelt toch aan om het ministerieel besluit niet op te schorten. Dat melden Stihl en Fedagrim, dat nog andere benadeelde producenten en dealers vertegenwoordigt, maandag.

Leestijd : 2 min

Het tuingereedschap van Stihl ligt in een tweehonderdtal speciaalzaken, maar niet in de algemene doe-het-zelfzaken en hypermarkten die wel al open mogen. Materiaal van concurrenten gaat daar momenteel al over de toonbanken. "Dat is oneerlijke concurrentie", zo zei Joeri Welslau, de CEO van Stihl Benelux, vorige week dinsdag toen het schorsingsverzoek werd ingediend. "We willen dat de kleinere winkels, vaak familiebedrijven met maximaal 5 mensen, ook open mogen gaan."

In zijn advies aan de Raad van State oordeelt het auditoraat nu dat het verzoek van Stihl en Fedagrim ontvankelijk en gegrond is, en dat er dus wel degelijk sprake is van oneerlijke concurrentie, zo zeggen de twee partijen maandag. Maar toch adviseert het auditoraat aan de Raad van State om het ministerieel besluit niet op te schorten. "In zijn advies spreekt het auditoraat onder meer over het risico op verwarring, chaos en vermindering van het draagvlak voor de genomen coronamaatregelen indien op het schorsingsverzoek zou worden ingegaan", zeggen Stihl en Fedagrim.

"Bovendien, aangezien de maatregelen sowieso slechts van toepassing zijn tot en met 3 mei, zal een schorsing volgens het auditoraat weinig voordelen bieden nu de gespecialiseerde vakhandelaar nog tijd zal nodig hebben om desgevallende versoepelde maatregelen te kunnen implementeren." Volgens Welslau is minstens dat laatste onjuist. "Onze dealers staan al sinds 18 april klaar om veilig te openen, de dag dat de doe-het-zelfzaken en tuincentra open mochten gaan. Wij hebben dan ook geen tijd meer nodig om in orde te zijn met alle regels. We staan paraat om te starten en dat hebben we ook reeds meegegeven in ons protest. We hopen dan ook dat de Raad van State met dit gegeven rekening zal houden bij de opmaak van zijn definitief arrest. Het is immers zeer pijnlijk om gelijk te hebben maar toch geen gelijk te krijgen."

Het arrest van de Raad van State wordt in de loop van morgen/dinsdag verwacht.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken