Startpagina Akkerbouw

VIB krijgt toelating voor veldproef met genetisch gemodificeerde maïs in Wetteren

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft de toelating gekregen om een veldproef met genetisch gemodificeerd maïs op te zetten in Wetteren. De federale ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Leefmilieu hebben het licht daarvoor op groen gezet, staat te lezen op de website van de FOD Volksgezondheid. In 2011 werd een proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren vernietigd door een driehonderdtal activisten van de Field Liberation Movement, een actie die toen veel stof liet opwaaien.

Leestijd : 2 min

De federale ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Leefmilieu hebben het Vlaams Instituut voor Biotechnologie op 6 april de toelating verleend voor een veldproef met genetisch gemodificeerde maïs in de Oost-Vlaamse gemeente Wetteren. Doel is om meer gegevens te verzamelen over de ontwikkeling van gewassen met een grotere oogstzekerheid en een hogere opbrengst. De proef zal 3 jaar lopen. De FOD Volksgezondheid heeft tussen 14 januari en 13 februari een publieksraadpleging over de proef georganiseerd en de Adviesraad voor Bioveiligheid heeft een gunstig advies uitgebracht.

De Raad noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat het experiment schade met zich mee zou brengen voor de menselijke gezondheid, het dierenwelzijn of het milieu. Negen jaar geleden liep een proef met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren nog behoorlijk mis. Ondanks een zestigtal aanwezige politieagenten kon een aangekondigde actie van het Field Liberation Front niet vermeden worden. Activisten klommen toen over de omheining om planten uit te rukken. De proef ging volledig verloren. Elf actievoerders werden nadien veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één maand voor opzettelijke vernielingen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken