Startpagina Economie

Thuisverbruik van vers rood vlees en charcuterie daalde in 2019

Het thuisverbruik van vers rood vlees daalde in 2019 met 3% in volume. Voor charcuterie werd een daling van 0,6% opgemeten. De Belg wisselt rood vlees af met gevogelte, vis en vegetarisch. Dat blijkt uit cijfers van GfK Belgium, dat de voedingsaankopen volgt bij 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van VLAM. De herkomst van vlees en de productiemethode wordt steeds belangrijker.

Leestijd : 2 min

Rood vlees (varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, schapenvlees en paardenvlees) blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van vers rood vlees kwam uit op 16,4 kg per capita of 315 g per week. De verminderde consumptie van rood vlees is al enkele jaren een trend.

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar ook 8,4 kg vers gevogelte en wild, 4,6 kg verse vis, week- en schaaldieren en 0,35 kg vegetarische vleesvervangers. Op lange termijn groeit het aandeel van gevogelte en van de vleesvervangers. Het aandeel van deze laatste blijft beperkt tot 1,1%. Het thuisverbruik van charcuterie daalde met 0,6% tot 10,05 kg per capita in 2019 of 193 g per week. Bij charcuterie blijven gevogeltebereidingen verder groeien ten nadele van paté en kookwaren.

Het gekochte vleesassortiment blijft over de jaren heen vrij stabiel. De vleesmengelingen blijven met 36% van het volume het grootste segment binnen rood vlees, gevolgd door het pure varkensvlees met 31%. Het pure rundvlees kon zijn volumeaandeel in 2019 optrekken van 25 naar 26%. Kalfsvlees is een klein segment met 3% in volume.

72% verklaart 1 tot 5 keer per week vlees (rood vlees én gevogelte en wild) te eten, 19% eet vaker vlees en 9% minder vaak of nooit, zo blijkt uit een bevraging in februari.

Land van herkomst

Consumenten vinden het land van herkomst steeds belangrijker. In 2013 zei 52% dat het land van herkomst een rol speelt bij de aankoopbeslissing. In 2020 was dit 61%. Het belang van de productiemethode was in 2013 voor 42% van belang, en in 2020 voor 50%.

Bij diegenen die belang hechten aan het land van herkomst, heeft 96% een voorkeur voor inlands. Ze hebben een voorkeur voor inlands vlees omdat dit vaak goedkoper is, omdat het de lokale economie ondersteunt, omdat er strenge controles en hoge normen zijn, omdat het milieuvriendelijker is en omdat het verser is.

De aankopen van vlees weerspiegelen drie vierde van het vleesverbruik. Een kwart van het verbruik gebeurt elders, zoals in restaurants of de bedrijfskantine.

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken