Startpagina Akkerbouw

Wintergranen: 12% heeft stadium derde knoop bereikt, gele roest rukt op

Het grootste deel van de wintergranen bevindt zich in de eerste of tweede knoop. Circa 12% heeft al het stadium van de derde knoop bereikt. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen (LCG) in een update. Het LCG waarschuwt dat gele roest zich voornamelijk in de kustregio verder uitbreidt.

Leestijd : 2 min

Deze week werden op 25 waarnemingspercelen waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. De meerderheid bevindt zich in stadium 'eerste knoop' (34%) en 'tweede knoop' (43%). 12% heeft stadium 'derde knoop' reeds bereikt.

Het LCG geeft advies over de inzet van gewasbescherming. Indien een bladbehandeling (T1) nodig is, wordt deze bij voorkeur uitgevoerd in het stadium 'voorlaatste blad, punten laatste blad'. Dit gewasstadium is op de meeste percelen nog niet bereikt. Doch in functie van de aanwezige ziektedruk op het veld en rasgevoeligheid kan een behandeling in een vroeger gewasstadium nodig zijn. Voor het toedienen van de derde stikstoffractie is het nog te vroeg. Dat gebeurt idealiter in het groeistadium 'laatste blad'. Deze toepassing moet tevens bekeken worden in functie van vorige toepassingen, de voorspelde regenval en de gewasstand.

LCG zag deze week voornamelijk in de kustregio verdere uitbreiding van gele roest. Controleer uw percelen met gevoelige rassen. Een vroege behandeling kan reeds noodzakelijk zijn. Hou bij eventuele behandeling rekening met de toepassingstermijnen voor producten op basis van chloorthalonil. Bladvlekkenziekte is op verschillende waarnemingspercelen aanwezig maar blijft voornamelijk onderaan het gewas. Gezien de graad van aantasting en het groeistadium van de wintertarwe is er voorlopig nog geen behandeling noodzakelijk. Oogvlekkenziekte werd slechts op 1 perceel in zeer beperkte mate waargenomen. Na stadium 2de knoop is een behandeling hier nog weinig efficiënt. Meeldauw en bruine roest werden nog nergens waargenomen.

Klik op de link in het bericht voor een kaart.

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken