Startpagina Akkerbouw

Bladluizen: meer dan 50% van de velden bereiken schadedrempel

Het KBIVB meldt dat de schadedrempel van in meer dan 50% van de opgevolgde velden van het waarschuwingsnetwerk is bereikt. Het bieteninstituut benadrukt dat landbouwers moeten behandelen zodra de drempel bereikt is. De drempel wordt bereikt bij 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten.

Leestijd : 2 min

Volg de evolutie van de bladluispopulatie via de kaart.

Het wordt uitdrukkelijk aanbevolen om waarnemingen uit te voeren en in te grijpen met Teppeki of Movento zodra de drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten bereikt is. Als uw veld de behandelingsdrempel niet heeft bereikt, is het advies om niet te behandelen terwijl de controle op wekelijkse basis wordt voortgezet.

Eén week na de eerste insecticidebehandeling wordt geadviseerd om opnieuw waarnemingen uit te voeren en te behandelen zodra de drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten opnieuw bereikt is.

Als de behandelingsdrempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten bereikt is, zijn dit enkele belangrijke punten :

- Behandel zodra het stadium van 2 echte ontvouwde bladeren bereikt is, met Movento 0,45 l/ha of Teppeki 0,14 kg/ha.

- Vermijd elke behandeling met een pyrethroïde, zelfs in mengsels. Het veroorzaakt meer kwaad dan goed.

- Gebruik voldoende water (200 liter of meer) en behandel bij voldoende hoge luchtvochtigheid.

- Teppeki mag gemengd worden met bietenherbiciden. Een toepassing is erkend.

- Movento 100 SC mag gemengd worden met bietenherbiciden, met uitzondering van mengsels met Safari, Venzar, Avadex en Centium. Twee toepassingen zijn erkend.

- De verwachte werkingsduur van de behandeling zal gelimiteerd zijn.

Het behandelingsadvies is niet van toepassing op velden die zijn gezaaid met neonicotinoïden behandeld zaad.

KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken