Startpagina Covid 19

Prakijkcentra in land- en tuinbouw zetten meer dan ooit in op het gebruik van digitale tools

Alle proef- en praktijkcentra in de land- en tuinbouw hebben uiteraard ook hun werking aangepast. Indooractiviteiten zijn tot eind augustus geschrapt. Afhankelijk van de evolutie van de epidemie en de maatregelen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad, is vandaag ook onduidelijk wanneer en hoe evenementen in de buitenlucht worden heropgestart. “Meer dan ooit wordt digitaal gewerkt, door medewerkers maar ook in de relatie met onze land- en tuinbouwers”, zegt Mia Demeulemeester, voorzitter van de praktijkcentra.

Leestijd : 2 min

Zoals overal is het een uitdaging om met alle maatregelen om te gaan. Vandaag maandag 4 mei wordt een deel van de economie heropgestart.

Mia Demeulemeester, voorzitter Inagro en voorzitter van alle praktijkcentra in Vlaanderen.
Mia Demeulemeester, voorzitter Inagro en voorzitter van alle praktijkcentra in Vlaanderen. - Foto: LV

“Alle praktijkcentra in de land- en tuinbouw hebben hun werkzaamheden zo goed mogelijk verder gezet met veel thuiswerk, maar ook veel bedrijvigheid op de site”, zegt Mia Demeulemeester, die het onderzoeks- en praktijkcentrum Inagro in West-Vlaanderen leidt en daarnaast ook voorzitter is van alle praktijkcentra in Vlaanderen.

Voorzorgsmaatregelen

Voorbereiding en aanleg proeven, werkzaamheden in het labo, staalnames, … zijn verder uitgevoerd met inachtname van de voorzorgsmaatregelen. De adviseurs zetten hun taak verder, voornamelijk telefonisch en via digitale weg en bij specifieke problemen ook op locatie, altijd in afspraak met de boer en met fysieke afstand.

“Wat onze proefveldbezoeken, demo’s, studiemomenten betreft is het afwachten wat in de komende weken/maanden zal kunnen of niet. We wachten niet op die beslissingen om bij Inagro volop alternatieven voor te bereiden. Daarbij denken we aan virtueel bezoek, webinars, …

De missie blijft om onze resultaten en onze kennis ook dit seizoen zo goed mogelijk bij onze doelgroep te krijgen. In deze periode is dit zo mogelijk nog belangrijker dan anders: de boer waar mogelijk ontzorgen via onze voorlichting en ons advies. De technologie biedt mogelijkheden en die zetten we nu volop in. Deze periode brengt, vaak uit noodzaak, met zich mee dat land- en tuinbouwers de digitale tools meer gaan benutten en wij ze dus ook beter kunnen bereiken via deze weg met onze boodschap.”

Economie weer aantrekken

“Wij zullen in de komende weken vrij gelijkaardig blijven werken. We bereiden ons voor op een heel geleidelijke en gecontroleerde ‘exit’ waarbij terug meer medewerkers die nu van thuis uit werken naar Inagro kunnen komen. Thuiswerk blijft voorlopig wel de norm, zoals door de overheid gesteld. Uiteraard blijven we ook de berichtgeving nauw opvolgen om eventuele bijsturingen te implementeren. En zoals iedereen hopen we dat de curve (ook wereldwijd) goed evolueert en onze economie terug kan aantrekken. Voor alle sectoren is dat dringend nodig, zeker ook in onze land- en tuinbouwsector.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken