Tekort aan 15.000 tot 20.000 seizoensarbeiders, zegt Boerenbond

De komst van extra werkkrachten is broodnodig, onder meer in de aardbeienteelt.
De komst van extra werkkrachten is broodnodig, onder meer in de aardbeienteelt. - Foto: LV

Theoretisch mochten de seizoensarbeiders, die vaak uit Oost-Europa komen, volgens Europese regels de verplaatsing naar België blijven maken tijdens de coronacrisis. Alleen bleek op het terrein dat er misverstanden waren en de politie mensen aan de grens al eens terugstuurde, zegt Boerenbond.

De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem bevestigt dat de politiediensten nu de instructie hebben gekregen om buitenlandse seizoenswerknemers toe te laten tot het grondgebied. “Een dergelijke verplaatsing wordt dan ook beschouwd als een essentiële verplaatsing. Zodra ze ons grondgebied betreden, zullen deze seizoenarbeiders onderhevig zijn aan dezelfde maatregelen als iedereen”, zegt hij. De arbeiders moeten wel een attest van hun werkgever kunnen voorleggen.

De komst van extra werkkrachten is broodnodig. De maanden mei en juni zijn immers drukke maanden in de land- en tuinbouw. Saenen wijst erop dat de landbouw de voorbije weken op hulp kon rekenen van mensen die zonder werk waren gevallen, maar velen van hen moeten nu hun oude job weer opnemen.

Belga

Meest recent

Meest recent