Startpagina Covid 19

Europese Commissie zet licht op groen voor extra steun aan landbouw en voedselverwerking

Europese lidstaten kunnen landbouwers dit jaar eenmalig tot 5.000 euro uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling geven om de verliezen als gevolg van de coronacrisis te compenseren. Voor kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven gaat het om een bedrag tot 50.000 euro. De Europese Commissie zette het licht daarvoor op groen.

Leestijd : 1 min

Eerder kregen de zuivel- en vleessector al de tijdelijke toelating om producten tot zes maanden op te slaan in koelhuizen. Melkproducenten kregen daarnaast de toestemming om afspraken te maken over de omvang van de productie en voor bloemen en aardappelen komt er een opkoopregeling.

Daarbovenop stelt de Europese Commissie nu voor om lidstaten die een deel van het hen toegewezen bedrag uit het EU-landbouwfonds nog niet hebben uitgegeven, toe te laten dat geld te gebruiken om landbouw- en voedselbedrijven te compenseren voor de verliezen door het coronavirus.

Voor landbouwers gaat het om een eenmalig bedrag tot 5.000 euro, kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven kunnen maximaal 50.000 euro krijgen. De maatregel komt er bovenop de andere steunmaatregelen en de algemene versoepeling van de regels rond staatssteun.

Het parlement en de lidstaten moeten wel nog instemmen met de regeling. Volgens Europees Commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski zullen de maatregelen "tastbare steun" geven aan de sector, "het juiste signaal geven aan de markten" en "snel enige stabiliteit genereren".

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken