Startpagina Covid 19

Varkensprijzen zijn verder in vrije val

Ook de varkensmarkt is ernstig dooreen geschud door de coronacrisis. Ook de varkensprijzen zakken verder. Hoop op beterschap is er niet onmiddellijk, want de huidige varkensmarkt is heel onzeker.

Leestijd : 1 min

De Veva-producentenprijs (euro per kig) is in 2 maanden tijd met 30 cent gezakt. Begin maart lag die nog op 1,55 euro per kg, begin mei is dat nog slechts 1,25 euro.

varkensprijs LV

De afzet van varkensvlees naar de horeca en foodservice is in bijna heel Europa op nul teruggevallen. De verkoop aan de retail loopt dan wel weer goed.

Onzekere markt in China

Om te ontsnappen aan lage marges en een overaanbod aan varkens in Europa wordt alsmaar meer richting China, Japan en Korea gestuurd. Maar ook in Aziatische landen is door de coronacrisis de markt verstoord. Zo bieden Chinese inkopers vaak lagere lagere prijzen. Naar verluidt worden in Aziatische havens ook containers geweigerd, of wordt er eerst opnieuw over de prijs onderhandeld.

De prijsmarkt op de vleesmarkt heeft uiteraard ook gevolgen voor de biggenmarkt. Half maart haalde de Vlaamse Biggenprijs (VBP) nog een heel hoge 63 euro. Begin mei stond die VBP nog op slechts... 38 euro. Varkenshouders kijken met een bang hart uit naar de komende weken en maanden. Verwacht wordt dat de markt eerst zal stabileren, vooral aan een herstel kan worden gebouwd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken