Startpagina Covid 19

Duitse slachterijen dicht vanwege corona

Twee grote slachterijen in Duitsland zijn stilgelegd vanwege corona-besmettingen op de werkvloer. Het gaat om een runderslachterij van Vion in Bad Bramstedt en een runderslachterij- en uitsnijderij van Müller-Fleisch in Birkenfeld. Bij Vion en Müller-Fleisch zijn respectievelijk ruim 50 en ruim 270 werknemers getroffen. In ons land zijn vooralsnog geen slachthuizen stilgelegd vanwege coronabesmettingen.

Leestijd : 2 min

Bij de Vion-slachterij in Bad Bramstedt, dat tussen Hamburg en Denemarken ligt, werken normaal zo’n 260 mensen. De niet besmette werknemers gaan met buitengewoon vakantieverlof. Klanten worden bediend vanuit de andere vestigingen van Vion in Duitsland en Nederland. De besmettingen zijn op 3 mei vastgesteld. De werknemers hadden in verreweg de meeste gevallen nog geen symptomen.

De werknemers, vaak Oost-Europeanen, woonden vaak relatief dicht op elkaar in een omgebouwde legerkazerne vlakbij. Voor Vion houdt het niet op bij de slachterij in Duitsland. Bij een grote bacon-producerende fabriek in Scherpenzeel, vlakbij Utrecht, zijn 28 arbeidsmigranten positief getest op het coronavirus. In totaal werken 1.100 mensen in de fabriek. Vion onderzoekt momenteel of er meer besmettingen zijn. De 28 besmette arbeidsmigranten zijn voor de quarantaine verplaatst van een wooncomplex bij Arnhem naar een cruiseschip.

Müller-Fleisch in Birkenfeld, even ten Oosten van Luxemburg, ligt eveneens stil. Het familiebedrijf zegt in een verklaring door haar zwaarste periode ooit te gaan. De werknemers van de slachterij komen met name uit Roemenië maar ook uit Hongarije en Polen, die vaak samen zijn ondergebracht. Ze ontkent berichten in Duitse media dat er arbeidstechnisch te weinig badkamers en keukens waren. Het slachthuis in Birkenfeld draait inmiddels verder, met de hulp van 50 nieuwe werkkrachten.

Amerikaanse slachthuizen

In de VS is al een hele serie grote en kleine slachterijen gesloten vanwege coronabesmettingen. Het gaat daarbij om slachthuizen van onder meer Smithfield en Tyson Foods. Laatstgenoemde bedrijf waarschuwde eerder dat er vleestekorten kunnen ontstaan in Amerikaanse supermarkten. President Donald Trump heeft een oude wet uit de Korea Oorlog opgepakt om slachterijen open te houden. Ze worden verplicht open te blijven maar ook ondersteund en juridisch beschermd.

In ons land zijn vooralsnog geen slachthuizen gesloten vanwege corona. Vanuit de sector wordt onder meer gezegd dat dit te maken heeft met de uitstekende sociale bescherming, die ervoor zorgt dat werknemers met ziekteverschijnselen sneller dan in de VS zich ziek melden. De FAVV benadrukt dat slachterijen alleen worden gesloten of gedwongen het slachtritme te verlagen, als de hygiëne niet in orde is of de afgesproken afstand tussen werknemers en inspecteurs (1,5 meter) niet wordt gerespecteerd. Voor zover bekend kan corona echter niet worden overgedragen van voedsel naar mensen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken