Ducarme is heropening markten genegen, beslissing is volgens De Crem nakend

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) toonde zich ook voorstander om ‘de marktkamers een perspectief’ te geven.
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) toonde zich ook voorstander om ‘de marktkamers een perspectief’ te geven. - Foto: Belga

"Ik ben ervoor dat we de marktkramers de mogelijkheid geven om opnieuw aan de slag te gaan" in het kader van een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen, zei Ducarme. Hij voegde eraan toe dat dit onder strikte voorwaarden dient te gebeuren. De minister wees ook op de verantwoordelijkheid van de lokale besturen bij de heropening van de winkels na twee maanden sluiting.

Denis Ducarme maakte een onderscheid tussen ‘de kleine dorpsmarkten met 25 kraampjes’ en de grote markten zoals die aan het Brusselse Zuidstation of in Charleroi met 250 tot 300 kraampjes. Hij sprak zich evenwel niet uit over de datum van 18 mei, die premier Sophie Wilmès (MR) had geopperd: "Dat gaat heel het debat zijn".

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) toonde zich ook voorstander om ‘de marktkamers een perspectief’ te geven. "Als de Nationale Veiligheidsraad deze of volgende week een beslissing neemt, zal het niet voor 18 mei zijn", stelde hij eveneens op Bel-RTL. De politieke beslissing zal gebaseerds zijn op het advies van de experts, benadrukte De Crem.

De marktkramers reageerden vorige woensdag erg ontgoocheld dat zij in tegenstelling tot de andere handelaars hun activiteiten vandaag, maandag 11 mei, nog niet mochten opstarten. De dag nadien verklaarde de premier in de Kamer dat dat bij een volgende fase van de versoepeling, op 18 mei, zou kunnen. Van een heropening van de horeca kan volgens Pieter De Crem geen sprake zijn voor 8 juni.

Belga

Meest recent

Meest recent