Startpagina Bedrijfsnieuws

Greenyard komt met een positieve winstwaarschuwing

De groente- en fruitreus Greenyard heeft het voorbije boekjaar meer winst gehaald dan verwacht, met dank aan de verdere uitvoering van het transformatieplan. Midden april liet Greenyard al weten dat de nettoschulden met meer dan 25 miljoen euro waren afgenomen tot 430 miljoen euro eind maart.

Leestijd : 2 min

Greenyard is een wereldwijde marktleider op het gebied van verse, diepgevroren en verwerkte groenten en fruit, bloemen en planten. Het bedrijf kenmerkt zich door een verticaal geïntegreerd businessmodel, wat betekent dat het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver volledige controle uitoefent over haar wereldwijde inkoop en veel intern verwerkt.

Greenyard zal het gebroken boekjaar 2019-2020 eindigen met een aangepaste brutowinst (Ebitda) van 95,7 miljoen euro. Dat is iets meer dan de 93 à 95 miljoen euro die Greenyard eerder naar voren had geschoven. De herstellende aangepaste winst wordt voornamelijk aangedreven "door een succesvolle transformatie en een nauwgezette implementatie van een continu verbeteringsproces", zo klinkt het. Op 16 juni publiceert Greenyard volledige cijfers over het boekjaar.

Greenyard is zo een lichtpuntje, want verder regent het de afgelopen weken aan winstwaarschuwingen. Het bedrijf zegt als voedingsbedrijf vooralsnog maar beperkt geraakt te worden. Het bedrijf meldde in april dat het coronavirus leidt tot meer vraag naar voeding vanuit de retail. Hoewel dit tijdelijk complexiteit en hogere kosten met zich mee neemt, is het positief netto positief voor het bedrijf.

Om het tij te keren kwam er een transformatieplan ingesteld onder leiding van de Nederlander Marc Zwaaneveld. Zwaaneveld is co-CEO bij Greenyard, naast grootaandeelhouder Hein Deprez. Het nam bijvoorbeeld afscheid van het Nederlandse groentebedrijf AC Hartman. Tot slot zette Greenyard langetermijnpartnerships op met onder meer Delhaize en Carrefour. Dat leidt tot stabielere marges en extra omzet.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken