Startpagina Bedrijfsnieuws

SoundTalks lonkt naar pluimveesector

SoundTalks registreert en analyseert met de hoestmonitor geluiden in grote varkensstallen. Doel is het medicijngebruik te drukken door ziektes sneller op te sporen. Het Leuvense bedrijf zet nu stappen om ook in de pluimveehouderij de gezondheid en het welzijn van de dieren op deze manier op de volgen.

Leestijd : 2 min

Sinds de oprichting in 2011 richt deze succesvolle Leuvense tech spin-off van KU Leuven en de universiteit van Milaan zich voornamelijk op de monitoring van de ademhalingsgezondheid bij varkens via hoestgeluiden.

Met behulp van een microfoon en een achterliggend algoritme worden eventuele ademhalingsproblemen bij varkens snel gedetecteerd. Een algoritme filtert en vertaalt immers hoe het met de gezondheid van de varkens is gesteld. Hierdoor kan de boer sneller ingrijpen. Hij hoeft minder medicijnen toe te dienen en minder productieverliezen te vrezen. De Duitse farmareus Boehringer Ingelheim gelooft in de technologie. Het bedrijf investeerde vorig jaar nog 5,2 miljoen euro binnen de kapitaalsverhoging van in totaal 6 miljoen euro bij SoundTalks.

Verruiming naar kippen

Ondanks dat de roots van het bedrijf in de varkenshouderij liggen, experimenteert SoundTalks volgens CEO Dries Berckmans al sinds 2012 met de technologie in de pluimveehouderij. “Indertijd hadden we echter de fondsen noch het personeel om deze technologie onmiddellijk voor meerdere sectoren uit te rollen.”

Intussen zijn we 8 jaar verder. Het bedrijf groeide de voorbije jaren flink, namelijk van 6 naar 30 medewerkers, en verhuisde naar het Researchpark Haasrode. Naast de input van Boehringer Ingelheim kan SoundTalks rekenen op een subsidie van 1,5 miljoen euro van VLAIO voor het nieuwe onderzoeksproject.

Dries Berckmans: “Met SoundTalks bekleden we een unieke positie. We beroepen ons op jarenlange uitgebreide research binnen KU Leuven. Dat geeft ons als bedrijf een interessante voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Veehouders en dierenartsen van over heel de wereld gebruiken het systeem. Uiteraard willen we deze pioniersrol ook op andere terreinen waarmaken. Daarom richten we onze pijlen sinds begin dit jaar ook op de pluimveehouderij.”

Het bestaande systeem is echter niet zomaar transponeerbaar naar kippen. “De problemen waarmee de kippenkweker kampt, zijn van een andere aard dan bij varkens. Maar dankzij een intense onderzoeksfase begrijpen we de probleemsetting tot in het kleinste detail. Zo kunnen we ons systeem perfect aanpassen aan de noden van dit nieuwe segment en slagen we erin om ook gezondheids- en welzijnsissues bij kippen snel te detecteren.”

Berckmans hoopt eind 2021, begin 2022 met een praktijkklaar systeem voor de pluimveehouderij op de markt te komen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken