Startpagina Economie

Milcobel verlaagt de melkprijs opnieuw

Milcobel betaalt voor de voorbije april-leveringen een standaardprijs van 27 euro per 100 liter, dus 1 euro minder dan een maand eerder. Dit komt neer op een een reëel uitbetaalde melkprijs van 29,42 euro per 100 liter voor een gestandaardiseerde levering. De eenheidsprijs voor het vet en het eiwit bedraagt 3,5526 euro per kg.

Leestijd : 1 min

Milcobel verlaagt de prijs omdat de markt tegen zit. De prijsnoteringen voor melkpoeder, boter en weipoeder zijn sinds de coronacrisis flink gedaald. Inmiddels stijgt de prijs van boter, weipoeder en magere melkpoeder weer voorzichtig. Milcobel is erg afhankelijk van de mozzarellamarkt. Juist deze markt is ingestort. Milcobel stelt in een marktbericht ook dat het de laatste jaren fors heeft geïnvesteerd, en dat het gewicht van de rente en aflossingen nu het zwaarst wegen. Het bedrijf zit middenin een intern verbetertraject, ‘Compass’ (kompas) genoemd. Dit moet in de tweede jaarhelft en zeker vanaf 2021 extra melkgeld bijbrengen.

Concurrent LDA wil tot en met juli een basisprijs van 28 euro betalen. Dit is 2 euro lager dan de basisprijs van vorige maand. LDA is in verhouding sterk afhankelijk van de botermarkt.

Bij Milcobel is gestandaardiseerde levering een levering van 650.000 liter op jaarbasis met een vetgehalte van 43 g/l en met een eiwitgehalte van 35 g/l. Daarnaast is de levering gebaseerd op IKM-gecertificeerd en met deelname aan het paratbc-programma. Ook wordt gerekend met een kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml.

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken