Südzucker boekt fors hoger bedrijfsresultaat

Südzucker is eigenaar van de Tiense Suikerraffinaderij.
Südzucker is eigenaar van de Tiense Suikerraffinaderij. - Foto: Belga

Südzucker is het moederbedrijf van de Tiense Suikerraffinaderij, de grootste bietenverwerker in ons land. Het bedrijf is deels beursgenoteerd, maar de controle ligt wel bij een coöperatie van Duitse bietentelers. In het afgelopen boekjaar daalde de omzet van de suikerdivisie met 13% tot 2,2 miljard euro. De productie bleef hangen op 4,5 miljoen ton, waarvan 4,3 miljoen ton bieten. Naast de bieren raffineerde het bedrijf ook 200.000 ton geïmporteerde ruwe suikerriet.

Vrijwel alle fabrieken startten hun campagne tussen midden september en begin oktober 2019. In het Franse Cagny werd de suikerproductie tijdelijk gestopt vanwege stakingen. De bieten werden tijdens de staking overgebracht naar fabrieken elders in Frankrijk. De campagnes van de groep duurden gemiddeld 114 dagen, wat bijna hetzelfde is als een jaar eerder. De campagne duurde het langst in het Franse Etrépagny in France.

Met suiker werd een operationeel verlies geboekt van 236 miljoen euro. Een jaar eerder was het verlies nog fractioneel hoger, wat dus bijna een half miljard verlies betekent in 2 jaar tijd. De prijzen zijn sinds oktober 2019 hersteld, maar productiekosten zijn gestegen. Daarop heeft het bedrijf uit Mannheim een ambitieus besparingsprogramma opgezet, waarvan de resultaten in het boekjaar 2020/21 zullen blijken.

Als suiker zo verlieslatend is, hoe komt Südzucker dan toch aan een fel verbeterde winst? Het bedrijf doet meer dan suiker alleen. De divisie die speciale producten maakt, zoals zetmeel, profiteerde van hogere volumes. De omzet steeg met ruim 100 miljoen euro tot 2,4 miljard. De operationele winst steeg van 156 miljoen naar 190 miljoen.

De divisie CropEnergie die ethanol verkoopt produceerde en verkocht meer. Hoewel de kosten van grondstoffen ook zijn toegenomen, verdrievoudigde het resultaat rechtstreeks naar 104 miljoen. De divisie die fruitconcentraten – en preparaten maakt, realiseerde met 1,1 miljard evenveel omzet als een jaar eerder. Het operationeel resultaat daalde van 77 naar 58 miljoen.

De raad van bestuur stelt aan de algemene vergadering voor het boekjaar 2019/2020 een ongewijzigd dividend van 0,20 euro per aandeel voor. De jaarlijkse algemene vergadering vindt digitaal plaats op 16 juli.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent