Startpagina Covid 19

Virus mogelijk overgegaan van nerts op een mens

In Nederland is mogelijk voor het eerst een mens door een dier besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een nerts, zo heeft minister van Landbouw Carola Schouten bekendgemaakt. Volgens RAGCA zijn er momenteel geen aanwijzingen dat er in de Belgische nertsenbedrijven dieren besmet zijn met het coronavirus.

Leestijd : 2 min

Uit nieuwe resultaten van een lopend onderzoek op nertsenbedrijven is volgens de Nederlandse minister aannemelijk dat er zo'n besmetting heeft plaatsgevonden. Ook blijkt uit dat onderzoek dat nertsen Covid-19 kunnen hebben zonder ziekteverschijnselen te tonen. Eind april werd bij 2 nertsenfokkers in Noord-Brabant bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld. Die dieren hadden wel maagdarmklachten en ademhalingsproblemen.

Op basis van deze laatste inzichten nemen Schouten en zorgminister Hugo de Jonge een aantal maatregelen.

Volgens de Nederlandse NOS zijn intussen extra maatregelen afgekondigd voor nertsenhouderijen. Alle bedrijven worden gescreend en er komt een bezoekverbod voor in de stallen. Medewerkers moesten al beschermende kleding dragen. Volgens Schouten hangt het virus niet in de lucht buiten de stallen.

Het is vooralsnog niet nodig om dieren te ruimen. Schouten: "We willen eerst een breder beeld krijgen van alle fokkerijen. Ruimen is het uiterste middel, eerst willen we andere maatregelen treffen."

Er wordt ook onderzoek gedaan naar andere (boerderij)dieren, onder meer varkens. Eerder waren al katten en een hond besmet. De minister zegt dat als een huisdier besmet is, dat het dier binnen moet blijven en dat fysiek contact vermeden moet worden tot het dier beter is. Bij twijfel raadt ze aan om naar de dierenarts te gaan.

Niet in ons land

De Risk Assessment Group-Covid Animals (RAGCA) heeft momenteel geen aanwijzingen dat er in de Belgische nertsenbedrijven dieren besmet zijn met het coronavirus. Dat zegt de RAGCA-ondervoorzitter Jeroen Dewulf, die ook professor veterinaire epidemiologie is aan de UGent.

Volgens Dewulf is het de eerste keer sinds de uitbraak van het coronavirus dat een dier een mens infecteert. De RAGCA wist dat dit risico theoretisch bestond, en nam daarom al maatregelen toen in Nederland de eerste Covid-19-besmettingen bij nertsen werden vastgesteld. Begin mei werden verzorgers in nertsenbedrijven gevraagd om beschermingsmateriaal te dragen. Er werd ook opgedragen om alle verdachte symptomen onmiddellijk te melden aan een dierenarts, en indien nodig stalen te nemen. Tot nu toe zijn er geen zulke stalen opgestuurd naar de labo's van de faculteit dierengeneeskunde in Gent en Luik. “Er zijn nog geen indicaties van dieren die symptomen vertoonden, wat aanleiding gaf tot een staalname in de Belgische nertsbedrijven”, aldus Dewulf. De RAGCA staat intussen in nauw contact met de Nederlandse autoriteiten, om de problematiek op te volgen.

Belga/Anne Vandenbosch

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken