Ruim 23 miljoen euro extra steun voor getroffen landbouwers

De coronacrisis treft de landbouwsector hard. Minister van Landbouw Crevits heroriënteert daarom Europese middelen. Meer dan 23 miljoen euro extra steun gaat rechtstreeks naar ruim 21.000 landbouwers
De coronacrisis treft de landbouwsector hard. Minister van Landbouw Crevits heroriënteert daarom Europese middelen. Meer dan 23 miljoen euro extra steun gaat rechtstreeks naar ruim 21.000 landbouwers - Foto: LBL

De Covid-crisis treft onze landbouwers hard. Sommigen dreigen het financieel moeilijk te hebben. Nagenoeg alle landbouwsectoren staan door de dalende prijzen onder druk. Het is te verwachten dat dit nog voor een langere tijd het geval zal zijn.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “De Europese Unie biedt de lidstaten nu de mogelijkheid om de middelen die je krijgt te herschikken en meer rechtstreekse steun aan de landbouwers te geven. Vlaanderen zal dat doen.”

Europese landbouwsteun wordt verdeeld over 2 pijlers. De eerste pijler gaat over directe steun en het marktbeleid, de tweede gaat over het plattelandsontwikkelingsbeleid. In het verleden heeft Vlaanderen ervoor gekozen om jaarlijks tot 10% van de middelen van de eerste pijler naar de tweede te verschuiven. Dit doen we dit jaar niet, waardoor er extra middelen direct naar de landbouwers gaan.

Zo kan 23,4 miljoen euro extra aan naar schatting 21.000 landbouwers uitgekeerd worden. De toeslag zal worden berekend op basis van de individuele inkomenssteun en zal gemiddeld 1.100 euro per landbouwer bedragen. De uitbetaling zal ten vroegste in het najaar gebeuren.

Meest recent

Meest recent