Startpagina Paarden

Jeroen Haenen over zijn passie, Welsh Pony

Jeroen Haenen (°1991) uit Diepenbeek (Limburg) werkt beroepsmatig in de bediening van restaurant Slagmolen** in Opglabbeek (bij chef Bert Meewis, chef van het jaar van Gault & Millau 2020). Vanaf april 2019 werd hij de eerste ‘jonge vertegenwoordiger van stamboek Welsh Belgium.’

Leestijd : 2 min

Bijzonder bij Jeroen is de overgang van springpaarden naar Welsh Pony. Over zijn voorliefde voor de Welsh Pony en zijn taak als ‘Young Ambassador’ hadden we een gesprek.

De liefde voor de paarden was er al snel, gezien zijn grootouders in het landelijke Grote-Brogel woonden. Hij is opgegroeid tussen de weilanden, akkers en boerderijen. Op de boerderij was hij niet weg te slaan bij de paarden. Na veel zeuren mocht hij les volgen in de nabijgelegen manege (toen nog ’t Ketelveld) waar hij door de uitbater werd gevraagd om enkele jonge pony's in te rijden. Dit deed hij met succes. “Eens de microbe te pakken heeft ze me niet meer losgelaten”, aldus Jeroen.

En dan de liefde voor de Welsh Pony? “Twintig jaar geleden kwam ik Jean Ruysen tegen die zijn jaarling 'Welsh Cob' hengst in de wei aan het verzorgen was. Ik zei onwetend: ’Amai meneer, zo’n chique haflinger heb ik nog nooit gezien.’ Doordat de jaarling een prachtig goudvosse kleur had, begreep hij mijn verwarring. Hij vertelde mij welk ras het wel was en nodigde mij uit om de rest van zijn stoeterij te bezoeken. Zo begon voor mij het mooie verhaal binnen de Welshwereld. Zijn zelfgefokte merrie Pachthoeve Judith (°1996) werd mij toevertrouwd en hiermee boekte ik een hele reeks overwinningen, zowel qua dressuur als op Welsh shows.” Met als klap op de vuurpijl het winnen van de bereden reeks voor Welsh Cobs op de Internationale show 2005 te Waregem. Ook werd Jeroen door andere liefhebbers gevraagd om hun pony voor te brengen op keuringen, iets waar een jonge snaak van droomt.

Wat is zijn taak als 'Young-Ambassador'? Hij moet zich profileren als de ambassadeur van het 'Welsh Belgium' stamboek, niet enkel op Welsh gerelateerde evenementen, maar ook op andere. Het promoten van het ras, de evenementen en zelfs het beheer van de 'social mediakanalen’ zijn de hoofdtaken . “Welsh Pony is één van de mooiste rassen die hier in België nog 'te' onbekend zijn en daar wil ik als 'Young-Ambassador' verandering in brengen”, besluit Jeroen.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken