Startpagina Actueel

Boerenbond vraagt naar betaalbare alternatieve waterbronnen

Boerenbond wil dat de overheid snel bijkomende inspanningen levert om de land- en tuinbouwsector alternatieve waterbronnen tegen een betaalbare prijs aan te reiken. Dat zegt de organisatie in een reactie op de maatregelen die de verschillende provincies hebben genomen tegen de aanhoudende droogte.

Leestijd : 2 min

De 5 Vlaamse provincies hebben woensdag maatregelen aangekondigd om de droogte tegen te gaan. Op heel wat plaatsen werd een captatieverbod ingesteld. Het is uitzonderlijk dat er zo vroeg op het jaar al dergelijke maatregelen worden genomen.

In elke provincie werd zeer vroeg op het seizoen een captatieverbod ingesteld voor ecologisch kwetsbare waterlopen. Beregening is dus wel degelijk toegelaten. De afbakening daarvan is regionaal sterk verschillend. De impact van deze maatregel op de land- en tuinbouwsector is echter groot.

Volgens Boerenbond is de impact op de bedrijfsvoering en de productie in de land- en tuinbouwsector groot. Water blijft een onmisbaar goed voor land- en tuinbouwers die met levende planten en dieren werken. Het productieproces kan niet zomaar stilgelegd worden om na de droogteperiode herop te starten. In sommige streken komen de gewassen niet op of verdrogen ze zienderogen. Boerenbond betreurt dan nook dat er geen beter evenwicht gevonden kon worden tussen de ecologische vereisten en de nood aan water voor de land- en tuinbouw.

Vraag naar alternatieve oplossingen

De organisatie roept de overheid op om een maximale inspanning te leveren om samen met de boeren op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

“We rekenen erop dat de overheid op korte termijn extra inspanningen levert om de getroffen boeren tegen een betaalbare prijs alternatieve waterbronnen aan te reiken. De economische gevolgen voor onze bedrijven zijn groot en de onzekerheid ten gevolge van de coronacrisis wordt nog groter", zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, in het persbericht. De landbouworganisatie zegt dat ze 2 jaar geleden al verschillende voorstellen heeft gedaan om de beschikbaarheid van water voor land- en tuinbouw te verhogen. “We stellen vast dat het lang duurt voor er op het terrein echte resultaten worden geboekt.We dringen aan om hier nu eindelijk heel snel werk van te maken.”

In een eerder persbericht merkte de organisatie al op dat de sector zelf heel wat maatregelen neemt en inspanningen levert om zich beter te wapenen tegen de droogte, zoals waterbuffering, druppelirrigatie, verbeteren van de bodemkwaliteit... Daarnaast is Boerenbond zelf werkzaam in verscheidene projecten die een zuinig en efficiënt watergebruik stimuleren, zoals Proeftuinen Droogte, Water-Land-Schap, Irrigatie 2.0 etc.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken