Danish Crown boekt door exportboom 46% meer winst

Danish Crown is de grootste vleesproducent van Europa. Het bedrijf telt meer dan 22.000 werknemers.
Danish Crown is de grootste vleesproducent van Europa. Het bedrijf telt meer dan 22.000 werknemers. - Foto: DC

De winst is de hoogste ooit voor het bedrijf, dat het Duitse Tönnies en Nederlandse Vion achter zich houdt als Europees marktleider. Het bedrijf is gevestigd in Jutland en is eigendom van 6.400 Deense boeren. Waar de varkensvleesmarkt zich zeer positief ontwikkelde, bleef de markt voor rundvlees en kalfsvlees stabiel. Prijzen waren relatief laag. Ze klommen de laatste periode wel maar corona gooit roet in het eten.

De coöperatie slaagde in haar doel ten minste omgerekend 8 cent per kg meer te betalen aan haar leden dan de EU-index. Danish Crown betaalt in het halfjaar 15 cent per kg geslacht gewicht meer. De rentedragende schuld daalde relatief aan het brutoresultaat bovendien fors.

Topman Jais Valeur erkent in een statement dat China een belangrijke rol speelde, maar wijst op de strategische keuzes die zijn onderneming nam. “Het platform dat we door de jaren heen hebben gebouwd, begint haar waarde te bewijzen. De breedte van onze business en productenportefeuille is historisch sterk, en we zijn meer gediversifieerd geografisch maar ook in termen van productcategorieën.”

De coronacrisis maakt een einde aan de gouden tijden. De handel wordt bemoeilijkt en de verkoop aan restaurants en andere collectieve keukens is zo goed als weggevallen. Rundvleesprijzen zijn het eerst gekelderd, aldus Danish Crown, maar ook varkensvleesprijzen zijn ondertussen omlaag gegaan. In hoeverre markten snel kunnen herstellen hangt af van het tempo waarin met name Europese markten weer open gaan.

Tot dusver heeft Danish Crown nog geen grote problemen met coronabesmettingen gehad in haar slachterijen, zoals we wel hebben gezien bij Duitse en Amerikaanse slachterijen, en recent ook in Nederland.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent