Startpagina Akkerbouw

Van ‘de Tiense’ tot Ardo: industrie helpt boeren aan water

Het belooft een kurkdroge zomer te worden, en op heel wat plaatsen captatieverboden voor niet-essentiële doeleinden. Diverse initiatieven zijn opgezet om boeren te helpen. Zo stelt de Tiense Suikerraffinaderij haar zuiveringswater ter beschikking als irrigatiewater. Groenteverwerker Ardo heeft samen met andere bedrijven in de regio dan weer een reservoir voor 150.000 kubieke meter water beschikbaar.

Leestijd : 2 min

Bij de Tiense Suikerraffinaderij gaat het om gezuiverd restwater dat gerecupereerd werd tijdens de voorbije bietencampagne. Het water voldoet volgens de Tiense aan de kwaliteitsvoorwaarden die de overheid stelt aan irrigatiewater. Het water mag niet gebruikt worden als drinkwater of voor sanitaire doeleinden.

Het irrigatiewater kan na registratie afgehaald worden bij de fabrieksingang Vinckenboschvest op weekdagen tussen 5 en 21 uur. De afhaler moet zelf materiaal meenemen voor het opzuigen en vervoeren van het water. Goed nieuws dus voor boeren in de buurt van het Vlaams-Brabantse bedrijf.

Reservoir in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen besloten 50 bedrijven uit de omgeving van Ardooie samen met groenteverwerker Ardo na enkele droge zomers op rij het heft in eigen hand te nemen. Ze bouwden een reservoir van 150.000 kubieke meter water. Via een buizensysteem van 25 kilometer lang wordt het water rechtstreeks naar de te beregenen akkers aangevoerd. Met het systeem kan 500 hectare geïrrigeerd worden.

Vorige zomer werd het systeem op halve kracht gebruikt, maar inmiddels werkt men met de volledige capaciteit.

HST-tunnel

Een ander initiatief is dat van de gemeente Bierbeek. Uit de tunnel van de HST langs de Herpendalstraat in Bierbeek wordt al jaren grondwater opgepompt door Infrabel. Op vraag van het gemeentebestuur werd door Aquafin een hydraulisch en technisch advies gegeven over het gebruik van het water. De permanente bemaling komt niet in de riolering, maar wel in de beek wat verderop terecht.

In afwachting van de nodige toestemmingen voor een definitieve heraanleg, maakte de technische dienst van de gemeente enkele dammen in de gracht, waardoor het makkelijker wordt voor boeren en de groendienst om het water ter plaatse op te pompen.

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken