Startpagina Akkerbouw

Raad voor Vergunningsbetwistingen schorst vergunning Meise voor 2 grondwaterwinningen

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft op verzoek van een omwonende met een dringende voorlopige maatregel de vergunning geschorst die de gemeente Meise had toegekend voor de boring van twee grondwaterwinningen voor het beregenen van groenten- en akkerbouwgewassen op een veld aan de Amelgemstraat. De Raad velt een definitief oordeel over de schorsing na behandeling van de zaak op 11 juni.

Leestijd : 1 min

De beide putten van 24 meter zullen worden geboord vlakbij een veld waar de man die het beroep aantekende akkergewassen teelt. Hij vreest dat het geplande oppompen van 5.000 m3 (5 miljoen liter) voor hem nadelige gevolgen zal opleveren. De man eist een hydrologisch onderzoek en de installatie van een permanent monitoring systeem van het grondwaterpeil mocht uit dit onderzoek blijken dat waterwinning binnen zekere perken mogelijk zou zijn.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorste de vergunning omdat niet duidelijk is welke de impact van de geplande waterwinning is op de omgeving en het beschermde landschap en om na te gaan of er terzake dwingende bijzondere milieuvoorwaarden van toepassing zijn. In een mededeling wijst de Dienst van de Bestuursrechtscolleges (DBRC) van de Vlaamse overheid er op dat in afwachting van de verdere behandeling de gemeente Meise gemeld heeft eerstdaags bijkomende bijzondere milieuvoorwaarden te zullen opleggen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken