Startpagina Covid 19

Commissie wil Europese landbouwsector elk jaar 2% extra steun toekennen

De Europese Commissie wil de landbouwsector de komende zeven jaar 391,4 miljoen euro aan steun toekennen. Daarmee zou de sector elk jaar 2% meer krijgen dan dit jaar het geval is. Dat heeft commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski bekendgemaakt.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie stelde vorige week haar coronaherstelfonds en een aangepaste meerjarenbegroting voor. Samen zouden die de komende zeven jaar goed moeten zijn voor een capaciteit van 1.850 miljard euro. Vandaag/dinsdag presenteerde ze haar aangepaste plannen en budgetten voor landbouw en plattelandsontwikkeling. De Commissie wil de beschikbare middelen uitbreiden. In vergelijking met haar eerste voorstel voor de meerjarenbegroting 2021-2027 wil ze de subsidies optrekken met 26,4 miljoen euro, tot een totaal van 391,4 miljoen.

Beter bestand tegen schokken

"Daarmee ligt het budget 2% hoger dan in 2020. Dat betekent dat de sector elk jaar 2% meer subsidies kan ontvangen dan in 2020", legde commissaris Wojciechowski uit. De Pool verwijst naar de coronapandemie, de om zich heen grijpende economische crisis en de financiële gevolgen van de brexit om het landbouwbudget op te trekken. De Commissie ziet de boeren ook als medestanders bij het realiseren van de Green Deal. "De landbouwers zullen het kunnen waarderen dat ze de middelen krijgen om ons voedsel op een meer duurzame wijze te produceren, vooral in deze moeilijke tijden.

De extra middelen zullen de sector ook beter bestand maken tegen externe schokken, terwijl hij de voordelen blijft genieten van de competitieve voordelen van de eengemaakte markt", luidde het. Vorige week woensdag, meteen na de eerste voorstelling van de aangepaste meerjarenbegroting, reageerde in ons land de Boerenbond al negatief.

"De cosmetische plussen in dit voorstel verbergen niet dat de landbouwsector steeds minder budget krijgt terwijl er van de boeren steeds meer gevraagd wordt. Boerenbond verzet zich hiertegen", zei voorzitter Sonja De Becker.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken