Startpagina Akkerbouw

Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden

De Raad van State heeft het Waals besluit van 2018 vernietigd, dat het gebruik van neonicotinoïden verbiedt. Zo meldden de federaties Phytofar en Bioplus-Probois in een persbericht.

Leestijd : 3 min

Om al haar burgers op gelijke voet te behandelen, bepaalt Europa voor veel producten de spelregels. Op lidstaatniveau worden die regels uitgevoerd en lokaal kan men daar eventueel van afwijken mits respect voor de te volgen procedures. In die zin is de recente uitspraak van de Raad van State in een rechtszaak tussen het Waalse Gewest en Phytofar en Bioplus-Probois, over het verbod op het gebruik van neonicotinoïden, vrij logisch: ook een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.

Waals verbod

Het Waalse Gewest verbood in 2018 het gebruik van een hele klasse van bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde ‘neonicotinoïden’, op zijn hele grondgebied. Dit resulteerde in problemen voor onder andere de kakkerlakken- en ongediertebestrijding in de toeristische sector maar ook voor de Waalse landbouwers. In recente uitspraken heeft de Raad van State dit verbod nu geannuleerd. Deze arresten baseren zich vooral op de schending van de grondwettelijke verplichting tot federale loyauteit (de regio’s en de federale overheid moeten elkaars bevoegdheden respecteren en niet verhinderen of bemoeilijken), maar ook andere juridische argumenten zouden tot dezelfde logische uitspraak hebben geleid.

Vooruitblikken

De Belgische vereniging van de industrie van Gewasbeschermingsmiddelen Phytofar en de Belgische vereniging van fabrikanten, formuleerders en verdelers van biociden voor industrieelberoeps- en/of privé-gebruik Bioplus-Probois zijn tevreden dat de Raad van State vindt dat het Waalse Gewest de federale bevoegdheden moet respecteren.

“We hopen dat de gelijkaardige nog lopende rechtszaken nu op dezelfde basis kunnen beoordeeld worden”, stelt Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar en Bioplus-Probois, in een persbericht. “Maar nu is het vooral belangrijk om vooruit te blikken naar de uitdagingen op middellange en lange termijn: klimaat, biodiversiteit en de broodnodige samenwerking tussen sectoren, landen en continenten om daar een gedragen oplossing voor te vinden. Wij staan open voor een dialoog. Daarnaast zullen onze leden blijven investeren in onderzoek naar oplossingen die onze klanten nodig hebben en die meegroeien met de maatschappelijke verwachtingen. Het is alleszins nuttiger voor mens en maatschappij om daar geld en energie te steken dan in rechtszaken!”

Liever juridisch risico dan gezondheidsrisico

“Een juridisch risico is te verkiezen boven een gezondheidsrisico”, reageerde Waals minister van Omgeving Céline Tellier op deze uitspraak tijdens de plenaire vergadering van het Waals parlement van 17 juni . “De regio heeft een juridisch risico genomen. We wisten dat, maar zo konden we de zaak bewegen. Ik had liever gezien dat de lobbyisten hun middelen gebruikten om alternatieven te onderzoeken, en niet om naar de Raad van State te stappen.”

De Waalse regering onderzoekt nu de details van het arrest en beslist daarna welke stappen ondernomen moeten worden, zei Tellier nog. De minister zal ook federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) aanspreken op het gebruik van neonicotinoïden.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken