Startpagina Bedrijfsnieuws

Arvesta wil Nederlandse kassenbouwer overnemen

Arvesta heeft heeft een minderheidsparticipatie genomen in Van der Hoeven, een Nederlandse producent van tuinbouwtechnologie. Arvesta noemt het bedrijf ‘een wereldspeler’ in haar soort. Het minderheidsbelang zal volgens planning later uitgebouwd worden naar een totale overname. De termijn kan Arvesta nog niet noemen, maar het gaat dan eerder over jaren dan maanden.

Leestijd : 2 min

Het is de tweede keer in korte tijd dat Arvesta een minderheidsbelang neemt in een Nederlandse firma. Onlangs maakte Arvesta bekend een minderheidsbelang te nemen in de Nederlandse additievenspecialist Palital, die samen gaat werken met Arvesta’s bedrijf Aveve Biochem. De investering in Van der Hoeven staat ver van de veevoederwereld, maar past wel bij de divisie Agri Horti van Arvesta. Hier valt onder meer Hortiplan, dat tuinbouwautomatisering maakt, onder.

Van der Hoeven, dat gevestigd vlakbij Rotterdam en ontwikkelt, plaatst en onderhoudt hoogtechnologische oplossingen voor de glastuinbouw. Het gaat daarbij met name om turnkeyprojecten – serreprojecten dus die compleet geleverd worden en direct inzetbaar zijn. Daarbij gebruikt men in huis ontwikkelde toptechnologie die volgens Arvesta niet alleen innovatief maar tevens duurzaam is. Het bedrijf telt circa 125 medewerkers en realiseert een jaaromzet van om en nabij 120 miljoen euro.

Complete oplossingen

Van der Hoeven focust zich op complete oplossingen voor het telen van veilige en gezonde gewassen, met een maximaal rendement waarbij het gebruik van water, voedingsstoffen, energie en arbeid wordt geoptimaliseerd. Deze investering past volgens Arvesta in de strategie om internationaal verder te groeien. De activiteiten zijn bovendien complementair aan die van Arvesta.

Niek Depoorter, Business Unit Director Agri Horti bij Arvesta: “We zijn allebei vandaag reeds wereldspelers in de toptech land- en tuinbouw, met elk onze eigen expertise en knowhow. Arvesta’s knowhow inzake teeltbegeleiding sluit ook naadloos aan op de bijzondere kennis van Van der Hoeven wat betreft engineering en R&D. Bovendien zal Arvesta door deze participatie ook haar rol als innovatief bedrijf met duurzame oplossingen voor de Belgische glastuinbouw verder en versneld kunnen ontwikkelen en de sector op een nog hoger niveau kunnen tillen.”

Van der Hoeven bouwde in Australië mee aan het futuristische ‘Sundrop Farms’, een duurzaamheidsconcept.
Van der Hoeven bouwde in Australië mee aan het futuristische ‘Sundrop Farms’, een duurzaamheidsconcept. - Foto: Van der Hoeven

Door een strategisch partnerschap aan te gaan, kan Arvesta verder werken aan haar doel een volledig pakket aan diensten te leveren, zowel in België als daarbuiten. “De participatie door Arvesta komt op het juiste moment voor ons bedrijf”, aldus Peter Spaans en Martin Steentjes, directeurs bij Van der Hoeven in een gezamenlijke verklaring.

“Een aantal jaren geleden hebben wij onze langetermijnstrategie geformuleerd en daarin is onze visie op innovatie en techniek verankerd. Daaruit ontstond ook de wens om strategische partnerships aan te gaan die goed passen bij onze klantfocus en bedrijfscultuur. Van der Hoeven nam om die reden recent nog Enthoven-Patron over, een installatiebedrijf in de internationale glastuinbouw. We zijn ervan overtuigd dat de participatie door Arvesta ons de mogelijkheid zal bieden om de sterke ambitie waar te maken waardoor Van der Hoeven haar klanten in de komende decennia kan blijven verzekeren van de best renderende totaaloplossingen.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken