Startpagina Actueel

1,3 miljoen runderen, 5,7 miljoen varkens en 42 miljoen stuks pluimvee in Vlaanderen

De landbouw in Vlaanderen telt 1,3 miljoen runderen, 5,7 miljoen varkens en 42 miljoen stuks pluimvee. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. De veedichtheid is het grootst in West-Vlaanderen.

Leestijd : 1 min

Het Vlaamse gewest telde in 2019 bijna 1,3 miljoen runderen. De rundveestapel vertoont sinds de jaren 1990 een dalende trend, maar nam vanaf 2014 weer toe. In 2017 kwam een einde aan deze korte periode van toename. Over de hele periode 2005-2019 is de melkveestapel met 11 % gegroeid, de zoogkoeienstapel kromp met 21 %. Het hoogste aantal runderen per ha is te vinden in West-Vlaanderen en de Noorderkempen. Ook in het Meetjesland, het Waasland, het Pajottenland en Noord-Limburg ligt de veedichtheid runderen relatief hoog.

Varkens

Al enige jaren schommelt het aantal varkens in Vlaanderen rond de 6 miljoen. In 2019 waren er circa 5,7 miljoen varkens. Sinds 2013 is een dalende trend merkbaar. Het aantal zeugen daalt al geruime tijd en lag in 2019 maar liefst 32 % lager dan in 2005. De kustprovincie kent het hoogst aantal varkens per ha. Ook in het Meetjesland, het Waasland, de Noorderkempen en Noord-Limburg ligt de veedichtheid varkens eerder hoog.

Pluimvee

De grootste stijging is er in het pluimvee. In 2019 telde Vlaanderen 42 miljoen stuks pluimvee. Vooral bij vleeskippen is een sterke groei merkbaar. Ook in het pluimvee is het hoogste aantal stuks per ha te vinden in West-Vlaanderen en de Noorderkempen. Ook in het Meetjesland, het Waasland en Noord-Limburg ligt de veedichtheid pluimvee eerder hoog. De cijfers werden ter beschikking gesteld van het departement Landbouw & Visserij.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken