Startpagina Economie

China eist coronavrij-verklaringen graan en soja

China eist van buitenlandse leveranciers van graan en soja dat ze een attest overleggen waarin staat dat de zending vrij is van corona. Eerder stelde het land al een vergelijkbare maatregel in voor vlees, met druk op vleesprijzen op de wereldmarkt tot gevolg. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg. De grootste leveranciers van graan en soja zijn de VS en Brazilië.

Leestijd : 2 min

Enkele dagen eerder kondigde China al eenzelfde maatregel af voor vlees. Dit leidde tot enige paniek op de vleesmarkt, omdat men denkt dat het handelsproces vertraagd wordt. China is een grote importeur van vlees, en de volumes zijn gestegen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het land. Het land is ook met afstand de grootste importeur van soja, nog voor de EU, en een grote importeur van granen en dan vooral maïs voor de veevoederindustrie. China koopt normaliter circa 90 miljoen ton soja van de VS en Brazilië. Laatstgenoemde is sinds een paar jaar oud handelsconflict tussen China en de VS hofleverancier.

De maatregelen volgen op een uitbraak van Covid-19 die het gevolg zou zijn van een besmet hakblok waarop geïmporteerde zalm werd verwerkt. De Nationale Gezondheidscommissie van China heeft gezegd dat er geen bewijs is dat het virus afkomstig is van de vis of een gastheer was. In elk geval is zalm verwijderd uit supermarkten in grote Chinese steden. Er is in China ook veel nepzalm te koop, melden media.

China is begonnen met het op de kade op corona testen van vleespartijen. Ook heeft het land de import van kippenvlees afkomstig van het Amerikaanse Tyson Foods stilgelegd toen bleek dat honderden werknemers van het bedrijf corona hebben. Het is in die zin ook de vraag of China gaat reageren op de uitbraken bij slachterijen in Europa, waar onder meer Tönnies en Vion getroffen zijn door een golf van besmettingen.

De graan- en sojamarkten reageren vooralsnog kalm. De sojaprijs kwam op de termijnmarkt in Chicago even onder druk maar dat wordt geweten aan een medewerker van president Donald Trump, die zei dat een handelsdeal met China “voorbij” is. De VS sloot eerder met China een deelakkoord die een einde moet maken aan ongelijke handel. Onderdeel van dit deelakkoord is dat China belooft een groot volume soja te kopen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken