Startpagina Bedrijfsnieuws

Arvesta neemt Franse graancollecteur en agrodistributeur Vaesken over

Arvesta neemt een belang van 75% in het Noord-Franse bedrijf Vaesken, dat actief is in de graanontvangst maar ook zaden, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en diervoeding verkoopt. Vaesken begeleidt meer dan 2.000 landbouwers en realiseert een jaaromzet van circa 70 miljoen euro. De activiteiten sluiten aan bij bestaande activiteiten van Arvesta in Frankrijk en ons land.

Leestijd : 2 min

Vaesken is gevestigd in Arnèke, in de Franse Westhoek, op minder dan 30 km van Poperinge. De onderneming ontvangt jaarlijks 160.000 ton graan via een eigen netwerk van 21 depots. Het bedrijf is daarnaast toeleverancier, ook van 50.000 ton diervoeding die het overigens niet zelf produceert. De onderneming bestaat dit jaar 100 jaar, en telt 70 voltijdsmedewerkers.

De activiteiten van Vaesken sluiten volgens Arvesta-topman Eric Lauwers goed aan bij diverse onderdelen van Arvesta, zowel inhoudelijk als geografisch. Zo is Arvesta eigenaar van 2 bedrijven in Noord-Frankrijk, namelijk Avenir Agro (graanontvangst, toelevering productiemiddelen) en Sabé (diervoeding).

Ook de Belgische activiteiten van Walagri (graanontvangst, toelevering), Sanac en Aveve Plantenvoeding en Zaden (toelevering) sluiten aan. “Vaesken is een gerenommeerde naam in Noord-Frankrijk”, aldus Lauwers. “Als je kijkt naar wat Vaesken doet en waar ze actief zijn, dan begrijp je snel dat er veel synergiën mogelijk zijn.”

Locaties Vaesken

Een kwart van de aandelen blijft bij de familie Vaesken. Lauwers sluit niet uit dat Arvesta op termijn ook de resterende 25% van de aandelen zal verwerven. “Maar dat is geen prioriteit. Met 75% van de aandelen kunnen we besluiten nemen. Vaesken zal zoals onze andere werkmaatschappijen kunnen profiteren van de kracht van de groep, op het gebied van bijvoorbeeld personeelsbeleid, knowhow, IT.”

Overnamegolf

De overname volgt kort op 2 andere overnames van Arvesta, eveneens in het buitenland. Arvesta nam een belang van 30% in Palital, een Nederlands bedrijf dat hoogwaardige additieven maakt voor de diervoederindustrie. Palital telt 40 medewerkers en specialiseert zich in butyraatconcepten, maagstabiele additieven en smaak- en zoetstoffen. Palital gaat intensief samenwerken met Arvesta’s bedrijf Aveve Biochem, dat werkt met enzymen. De overeenkomst is vooral gericht op gezamenlijke verkoop. Het idee is dat je samen een breder productenpallet kunt aanbieden, en tegen lagere kosten. Palital realiseert een jaaromzet van circa 12 miljoen euro.

Daarnaast nam Arvesta een belang van 35% in de Nederlandse kassenbouwer Van der Hoeven, gevestigd vlakbij Den Haag. Het bedrijf levert wereldwijd complete glastuinbouwprojecten op, en tekent met 120 werknemers voor een jaaromzet van 121 miljoen euro. De onderneming is complementair met onder meer Arvesta’s bedrijf HortiPlan, dat onder meer mobiele gootsystemen levert. Door de overnames stijgt het buitenlandse aandeel in de omzet van Arvesta tot 20%. Lauwers benadrukt dat van een beleidswijziging geen sprake is. “ “Ons idee is dat zo’n twee-derde van onze groei organisch zal zijn, en dus maar een derde via overnames.”

Het bedrijf is momenteel wel bezig met nog een kleinere overname, en ziet ook voor haar grote mengvoederbedrijf mogelijkheden voor overnames. “Maar de juiste trein moet wel voorbij komen.” ”

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken