Startpagina Veeteelt

An Lemmens (Boer zkt Vrouw) voert actie voor Animal Rights

An Lemmens presenteert Boer zkt Vrouw maar verschijnt niet voor het eerst ook in een video van Animal Rights, waarin ze vermeende misstanden in een slachthuis in Torhout aanklaagt. Daarin stelt ze dat dieren slachten nooit diervriendelijk kan gebeuren. “Iemand het leven ontnemen, die niet wil sterven, kan nooit vriendelijk gebeuren.” Volgens haar PR-manager, Stijn Peeters, kan Lemmens perfect de rollen uit elkaar houden. Bovendien komt ze in het programma niet bij de veeboeren.

Leestijd : 3 min

An Lemmens presenteert dit jaar samen met Dina Tersago Boer zoekt Vrouw, een TV-programma waarin boeren en boerinnen op zoek gaan naar een partner. Lemmens studeerde ooit voor dierenartsassistente. Ze presenteerde het programma ook al in 2018 en 2019. Dit seizoen, met de titel aangevuld met ‘Home Sweet Home’, komen in het programma 5 boeren aan bod. Onder deze boeren zijn een pluimveehouder (braadkippen) in Hamont-Achel, een varkensboer in Wortegem-Petegem en een vleesveehouder in Ellikom. Deze 3 worden in het programma bezocht door Dina Tersago, terwijl Lemmens zich bij plantaardige bedrijven houdt.

“Kies ervoor net als ik, het vlees van je bord te laten”, zegt, Lemmens in de video, nadat ze sprak van “wandaden” in het slachthuis in Torhout. Ze deelt de video ook via haar Facebook-account. Eerder, in december 2018, verscheen Lemmens al in een undercover video van Animal Rights over vermeende misstanden in het slachthuis van kalfsvleesproducent VanDrie. Destijds sprak Lemmens van een ‘dolgedraaide industrie’. Volgens Peeters, die ook onder meer zangeres Natalia Druyts vertegenwoordigt, bijten de 2 rollen elkaar niet. “Ze promoot al jaren open en bloot dierenactivisme, legt hij uit. “De boeren die deelnemen aan Boer zkt Vrouw zijn geselecteerd, op vraag van An, op dierenwelzijn.”

Eén van de deelnemende boeren, varkenshouder Bart Beyaert uit Wortegem-Petegem, wil niet direct reageren. “In elk geval komt Dina bij mij. Op dit moment zou ik het graag daarbij laten.” De anderen zijn niet direct bereikbaar voor commentaar.

Kwestie Torhout

De beelden van het slachthuis in Torhout, eigendom van de familie Van Hoornweder, dateren van 2019 en geven volgens Animal Rights aan dat er ondanks de vele controverse na undercoverbeelden nog niets veranderd is op het vlak van dierenwelzijn. "Varkens ontwaken weer na verdoving en komen schreeuwend bij, ondersteboven-hangend aan een ketting in de slachtlijn. Daarna verdrinken ze levend in het broeibad", zo staat in het persbericht. Volgens Animal Rights wordt dit ook bevestigd in een inspectierapport.

Maar Philippe Maryssael van Van Hoornweder stelt dat de beelden zonder context worden gegeven. "We nemen deze zaak erg serieus en willen benadrukken dat wij steeds de juiste voorgeschreven procedures volgen”, zegt hij tegen persbureau Belga. “Het is gevaarlijk en moeilijk om beelden van dieren die duidelijk fysieke letsels hebben te publiceren zonder context. Een klein percentage dieren heeft bijverdoving nodig. De beelden tonen eigenlijk aan dat de wettelijke procedures correct gevolgd worden."

Ook de bewering dat het personeel onvoldoende zou zijn opgeleid, wordt weerlegd. "Het personeel volgt meerdere keren per jaar een interne opleiding bij de Animal Welfare Officer. Elke medewerker beschikt over een officieel getuigschrift van het dierenwelzijnsexamen van de Vlaamse overheid en er hangen duidelijk instructies en visuele pictogrammen in de stallen, in de verschillende talen van de werknemers", aldus Maryssael.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken