Startpagina Economie

Vlaamse steun voor Drone Port West-Vlaanderen

Vlaanderen trekt 600.000 euro uit voor Drone Port West-Vlaanderen. De provincie West-Vlaanderen wil een koploper zijn op het vlak van dronetechnologie. “De bedoeling is kennis te verzamelen en nog meer onderzoek en innovatie te verrichten”, zegt Vlaams minister van Innovatie maar ook landbouw Hilde Crevits. “Er zijn veel toepassingen mogelijk op de Noordzee, maar ook in de landbouw, transport en logistiek.”

Leestijd : 2 min

In West-Vlaanderen lopen er al initiatieven in Koksijde, Oostende en Zeebrugge. Er is ook een opleidingscentrum en de hogeschool Vives heeft een DroneLab expertisecentrum gespecialiseerd in drone-operaties. Om bijkomende ontwikkelingen kansen te geven is er nood aan samenwerking en coördinatie, denkt Crevits. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen zal die rol op zich nemen.Drone Port West-Vlaanderen moet een plek zijn waar onderzoek, innovatie en tests plaatsvinden.

Het project Drone Port West-Vlaanderen kost 2 miljoen euro. Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werd 800.000 euro subsidie toegekend. Vlaanderen legt daar vandaag vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen 600.000 euro bij. Andere partners zijn de provincie, POM West-Vlaanderen, VITO, Flanders Make, de Blauwe Cluster en Vives. De investeringen zullen in de 3 hubs Koksijde, Oostende en Zeebrugge gebeuren met als doel heel wat data te verwerken en tot nieuwe dronetoepassingen te komen.

West-Vlaams gedeputeerde voor Economie Jean de Bethune: “Met het provinciaal plan voor een Drone Port West-Vlaanderen kan de West-Vlaamse kust uitgroeien tot een absolute topregio op Europees niveau in drone-technologie.” Zo zullen er in het kader van onderzoek en ontwikkeling twee vliegende drones worden aangekocht om testvluchten uit te voeren waarbij nieuwe mogelijkheden zoals de monitoring van droogtestress bij gewassen of de accurate inspectie van kusterosie onderzocht kunnen worden.

Vliegkooien

Om de drones te testen op luchtwaardigheid komen er indoor en outdoor vliegkooien op de site van de luchthaven in Koksijde. Er komt ook een testparcours voor rijdende drones. Als de proeven goed verlopen, kunnen de vliegende drones in de drie vliegzones worden getest. Ook op de site van de luchthaven van Oostende komt er een vliegkooi om varende en rijdende drones uit te testen in het havengebied met aandacht voor de maritieme sector.

Minister Crevits: “De drone-technologie is in volle ontwikkeling. West-Vlaanderen heeft in Koksijde, Oostende en Zeebrugge al heel wat expertise. Drones kunnen worden gebruikt om windmolens op zee te monitoren, voor fotografie en geometrie, om illegale lozingen op zee te traceren, voor precisielandbouw, voor veiligheidsopdrachten enz. Maar de technologie staat niet stil en er is nog meer onderzoek en ontwikkeling nodig om tot een heuse Drone Port West-Vlaanderen te komen. Omdat innovatie één van de speerpunten is van Vlaanderen kennen we voor dit project 600.000 euro steun toe.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken