Startpagina Covid 19

Aantal vacatures in land- en tuinbouw stijgt terug

Uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits blijkt dat er in juni 2020 21.355 vacatures rechtstreeks aan VDAB werden gemeld. Dat zijn er nagenoeg evenveel als in juni 2019 en ruim 5.000 meer dan in mei 2020. In de land- en tuinbouwsector is er de afgelopen 12 maanden een grote toename van het aantal vacatures, een stijging met meer dan 52%.

Leestijd : 2 min

De impact van de coronacrisis op de Vlaamse arbeidsmarkt is niet te onderschatten. De voorbije maanden werden heel wat minder vacatures gemeld bij VDAB. In juni is het tij ondertussen gekeerd, er werden 21.355 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. Dat zijn er nagenoeg evenveel als in juni 2019 en in vergelijking met mei 2020 zijn dat er ruim 5.000 meer. Het herstel dat zich in mei 2020 al aandiende, zet zich nu verder.

Ondernemers in Vlaanderen zijn nu op zoek naar middengeschoolde werknemers en dan vooral in de sector van dranken, voeding en tabak, land- en tuinbouw en gezondheidszorg. Vooral in de land- en tuinbouwsector zien we de afgelopen 12 maanden een grote toename van het aantal vacatures, een stijging met meer dan 52%. Voor horeca en toerisme en bijvoorbeeld managementbureaus en beveiliging is het nog steeds moeilijk.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het is heel positief om te zien dat het aantal gemelde vacatures opnieuw aansluit met de trend van vorige jaren. Voor horeca en toerisme blijft het nog moeilijk, maar ook voor hen zullen de komende weken en maanden hopelijk goed nieuws brengen. Sinds 8 juni mogen restaurants en cafés opnieuw open, sinds 1 juli ook pretparken bijvoorbeeld. Als deze trend zich kan verder zetten, dan zijn we opnieuw op het goede spoor met onze arbeidsmarkt. Toch zal het de komende maanden en jaren vooral belangrijk zijn om mensen steeds bij- en om te scholen. Op die manier kunnen we mensen toeleiden naar die sectoren waar de noden het grootst zijn.”

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken