Startpagina Economie

Varkensprijzen ineengestort

De varkensprijzen hebben de voorbije drie weken opnieuw zwaar te lijden onder de coronacrisis. Een combinatie van coronabesmettingen bij personeel in grote slachthuizen in Duitsland en Nederland en een Chinees veto tegen varkensvlees uit slachthuizen die met corona te kampen kregen, zorgt ervoor dat de prijs met een derde is gekelderd.

Leestijd : 2 min

Waar voor de coronacrisis nog 1,779 euro per kilogram geslacht varken werd betaald, is dat vandaag gedaald naar 1,227 euro per kilogram. Dat is een daling met meer dan 30 procent tegenover het begin van de crisis. "Het gaat om de laagste prijzen sinds de uitbraak van de varkenspest in ons land, begin 2019", aldus Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling bij de Boerenbond. De reden is tweevoudig. Door een uitbraak van het coronavirus in een van de grootste slachthuizen en vleesversnijders in Duitsland, kunnen heel wat varkenskarkassen niet meer worden verwerkt.

Dat zorgt voor een overaanbod op de karkassenmarkt, en dus dalende prijzen. Bovendien wil China - één van de grootste markten voor varkensvlees wereldwijd - geen varkensvlees meer inkopen van slachthuizen waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Het gaat om grote slachthuizen in Duitsland en Nederland. Ook dat weegt op de prijs. België mag wegens de uitbraak van de varkenspest in het najaar van 2018 hoe dan ook niet leveren aan China. De varkensvleesmarkt is sinds enkele weken volledig "gedestabiliseerd", aldus Wytynck.

"De prijzen zijn fors onderuitgegaan." Voor de Belgische varkenshouders betekent dat dat ze zo goed als aan kostprijs werken, en dus bijna niks meer verdienen. Boerenbond hoopt op beterschap de komende weken. In Duitsland mag het betrokken slachthuis volgende week weer de deuren openen. De varkenshouders hopen ook dat de Chinezen zich kunnen vinden in de extra preventiemaatregelen die de slachthuizen hebben genomen. Dat zou opnieuw wat zuurstof moeten geven aan de markt.

Belga

Lees ook in Economie

Voedermarkt in weken 22-23: Graanmarkt vergt opvolging

Granen De graanmarkt wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen, voornamelijk gedreven door weersomstandigheden en geopolitieke factoren. Opvolging is noodzakelijk, aangezien deze uitdagingen een directe invloed kunnen hebben op de prijs en beschikbaarheid van graan op de wereldmarkt.
Meer artikelen bekijken