Startpagina Akkerbouw

EU-onderzoeksbureau becijfert hogere opbrengsten voor bepaalde oogsten door regen in juli

Het Joint Research Centre, het onderzoeksbureau van de Europese commissie, berekende dat door de regen in juli onder meer voor zomergerst de opbrengst per hectare dit jaar hoger zal liggen. Ook de oogstprognoses voor aardappelen en suikerbieten werden verhoogd.

Leestijd : 1 min

In juni ging JRC, het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, nog uit van gemiddeld 4,07 ton zomergerst per hectare in de EU. In het Mars-rapport van juli verwacht het centrum een gemiddelde opbrengst van 4,33 ton. Dat is een plus van 6,4%.

JRC heeft ook bij aardappelen en bieten de oogstprognose verhoogd. Ten opzichte van juni plust de hectareopbrengst bij aardappelen met 0,4% naar 34,2 ton (alle aardappelsoorten). De prognose bij suikerbieten stijgt 0,5% naar 75,9 ton. De gemiddelde hectareopbrengst van aardappelen in de EU ligt 5,5% boven het 5-jaarlijks gemiddelde. Suikerbieten zitten daar 1,8% boven.

Weinig hitte en voldoende regen in juliHet onderzoeksbureau voert de verhoging door in de oogstprognoses omdat het weer in juli vrij gemiddeld was met voldoende regen in vrijwel geheel Europa. Er waren weinig hittegolven.

Alleen in Midden-Europa, Zuidwest-Finland en Zuid-Rusland was het weer extremer in juli. Dat had vooral een negatief effect op wintertarwe. Daarom heeft JRC de oogstprognoses voor tarwe fors verlaagd ten opzichte van juni voor Bulgarije (-21%), Hongarije (-8,3%), Roemenië (-32%) en Finland (-22%).

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken