In 2020 voerde dienst Dierenwelzijn nog geen enkele inspectie uit in nertskwekerijen in Vlaanderen

De voorbije vijf jaar werden in nertskwekerijen in Vlaanderen 12 inspecties uitgevoerd door de dienst Dierenwelzijn.
De voorbije vijf jaar werden in nertskwekerijen in Vlaanderen 12 inspecties uitgevoerd door de dienst Dierenwelzijn. - Foto: Pixabay

De dienst Dierenwelzijn gaat op inspectieronde in nertskwekerijen. De gegevens van de voorbije 5 jarenn: 2015: 1 2016: 2 2017: 3 2018: 4 2019: 2 2020: nog geen controles uitgevoerd. In totaal werden in die periode 2 waarschuwingen en 4 processen-verbaal opgesteld.

Redenen van overtredingen

“ De verschillende pv’s werden voor diverse overtredingen opgesteld. Deze waren, in willekeurige volgorde: onvoldoende toezicht en verzorging, onvoldoende hygiëne, slechte staat van de kooien, het toedienen van de verboden stof melatonine en overtredingen met betrekking tot het doden van de dieren (onvoldoende toezicht en inbrengen van nertsen in de dodingsruimte als de vorige nertsen nog niet dood zijn)”, zegt Vlaams minister Ben Weyts.

De Vlaamse Regering heeft eerder dit jaar ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Weyts een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen. Er wordt nog een overgangsperiode voorzien tot eind 2023, waarin de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden moeten houden.

Uitdovend compensatiegedrag

Zo mogen ze in de komende jaren hun activiteiten al niet meer verplaatsen of uitbreiden: ze mogen enkel nog kweken met de soort die ze vandaag al houden. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 pelsdierkwekerijen en 1 foiegrasproducent gesloten zijn. De kwekers worden echter gestimuleerd om sneller tot sluiting over te gaan. Daarom wordt het compensatiebedrag dat de kwekers krijgen toegekend jaarlijks verminderd met een vast percentage.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent