Startpagina Covid 19

Coronabesmettingen in Nederlandse nertsenbedrijven gaan verder

Het aantal met corona besmette nertsenbedrijven in Nederland lijkt niet te stoppen. Intussen zijn er 27 bedrijven besmet.

Leestijd : 2 min

Het is nog maar van dinsdag geleden dat we berichtten dat alweer een Nederlandse nertsenfokkerij was getroffen door corona. Het vakblad Boerderij meldt echter vandaag opnieuw een besmetting. De teller staat intussen op 27. De eerste besmettingen op Nederlandse nertsenhouderijen werden eind april vastgesteld nadat medewerkers symptomen vertoonden die wezen op een coronabesmetting.

Het gaat deze keer om een nertsenfokkerij in het Brabantse Boxmeer. Alle nertsen van de voorgaande 26 bedrijven zijn geruimd, en dat zal ook gebeuren met de 12.500 dieren van het bedrijf in Boxmeer.

Sinds duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen, worden wekelijks dode dieren getest op het coronavirus. Zo kwam ook de besmetting in Boxmeer aan het licht. Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen ligt in het oosten van de provincie Noord-Brabant.

Er gelden bij onze noorderburen al weken strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen.

Onrust noopt tot maatregelen

Nederlandse nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen er vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten. In ons land moeten alle bedrijven voor 1 december 2023 stoppen met hun activiteiten. Het compensatiebedrag dat de Vlaamse kwekers krijgen toegekend vermindert nu al jaarlijks met een vast percentage om hen te stimuleren eerder te stoppen.

Door de toenemende coronabesmettingen is er intussen sprake van onrust in specifieke delen van Nederland. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en minister van Landbouw Carola Schouten hebben besloten de situatie aan te zien en half augustus te besluiten over verder te nemen maatregelen. Daarbij rekenen de bewindslieden op advies van deskundigen. Mocht het coronavirus blijven opduiken in de nertsenhouderij, dan zal er preventief geruimd worden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken