Startpagina Veeteelt

“Boeren, het is een manier van leven”, aldus minister Dalle

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media ging deze voormiddag op zomerstage bij het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans in Lennik. Het initiatief van deze stages komt van landbouworganisatie Boerenbond. Na zijn stage besloot minister Dalle dat boeren een manier van leven is én vooral keihard werken. De stagebegeleider, landbouwer Guido Lemaire, gaf ons al lachend te kennen de minister nog niet direct een tractorrijbewijs te geven.

Leestijd : 3 min

Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter Boerenbond, verwelkomde de aanwezige pers na afloop van de zomerstage in een schitterend landschap. De journalisten werden op een afstand van ruim anderhalve meter verzameld in een koeienweide voor een kort woordje van toelichting. Georges Van Keerberghen gaf te kennen dat Boerenbond met dit initiatief aan politici de kans te geven om de sector te ervaren en tijdens het werk spreekwoordelijk over koetjes en kalfjes te praten. Zelf ziet hij dat boeren en politici enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben, met op nummer één de passie die ze in hun werk leggen. Een ander is de zorg voor de maatschappij en het harde werken.

“Er wordt door de politiek veel gepraat over de landbouw, met het initiatief van de zomerstages geven we hen de mogelijkheid om ook de sector in de praktijk te ervaren. We hebben vandaag, om de aftrap van de zomerstages te geven want in totaal zullen er de komende 2 maanden nog zo’n twintigtal stages worden georganiseerd, een bijzonder mooi bedrijf uitgekozen dat professioneel uitgebaat wordt. Toch is dit geen uitzondering”, onderstreepte Van Keerberghen.

Minister Dalle wist nog goed dat hij net geen 2 maanden geleden op hetzelfde bedrijf van Guide Lemaire en Katleen Taelemans te gast was om het initiatief van ‘SOS Zomerkamp’ te lanceren. Dit blijkt een enorm succes te zijn en ook op de koeienweide in Lennik gaat een jeugdbeweging ontvangen worden die er op kamp komt.

De minister herinnerde hem dat zijn grootvader uit Damme vroeger ook boerde. “Maar dit was de tijd van met paard en kar te werken en manueel te werken. Een groot verschil met wat ik hier vandaag heb gezien.” Minister Dalle zag dat er vandaag op een hoogtechnologische manier wordt gewerkt met respect voor de dieren, met inachtneming van hygiënemaatregelen en op een wijze die goed is voor de volksgezondheid.

De stage van de minister startte ’s ochtends met het melken van de koeien om hierna een blik te krijgen van de administratie die de landbouwer moet verzorgen. Vervolgens had de minister het ‘geluk’ dat het oogsttijd was en dat er al strobalen geperst konden worden. De minister reed graag eens mee met de tractoren en reed zelf maar ook eens al te graag. Hij vond het een bijzonder fijne ervaring. Voor hem was het prachtig om te zien wat boeren is, “echt een manier van leven”. “Het is hard werken, maar ook een engagement aangaan om goed voor zijn dieren, producten en omgeving te zorgen.” Hij liet zich tot slot nog ontvallen dat boeren de beste bewaarders van de natuur zijn.

Ook landbouwster Kathleen vond de zomerstage een geslaagd opzet. Ze is blij dat ze heeft kunnen laten zien dat mens en dier hier op een duurzame manier met elkaar om gaan. Tevens vindt ze het aangenaam dat ze een familiaal landbouwbedrijf hebben waarbij ook hun kinderen al interesse in het boerenleven vertonen.

Tim Decoster

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken